Zeman se v Lánech setká s Babišem. Budou probírat jednání o vládě

15. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto

V neděli odpoledne prezident Miloš Zeman přivítá na zámku v Lánech premiéra v demisi a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Předseda vlády bude hlavu státu informovat o vyjednávání o vládě. Hnutí ANO se totiž vrátilo k jednání s ČSSD.

ANO se rozhodlo vrátit k jednání s ČSSD poté, co část poslanců i někteří čelní představitelé hnutí dávali najevo, že nesouhlasí s tím, aby se na vládě podílela SPD. Babiš chce dnes Zemanovi situaci vysvětlit. Nadále počítá s tím, že by se případná koaliční vláda ANO a ČSSD, která má ve Sněmovně jen 93 poslanců, opírala o hlasy KSČM.

Vyjednavači ANO a ČSSD se k dalším rozhovorům sejdou v pondělí večer. Sociální demokraté čekají, s čím ANO přijde, potom se rozhodnou, zda budou v jednání o vládě pokračovat. První vyjednávání mezi oběma uskupeními dospěla v otázce programu prakticky ke kompletní dohodě, zkrachovala ale na personáliích. ČSSD vadila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě, ANO od jeho nominace odmítlo ustoupit a nesouhlasilo ani s tím, že by jako garanci nezávislého vyšetřování přenechalo sociálním demokratům ministerstvo vnitra.

Zeman se s Babišem schází den poté, co USA, Británie a Francie podnikly vojenský úder proti Sýrii v reakci na možný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Český premiér v demisi označil útok za nevyhnutelný. Hrad se naopak k zásahu vyjádřil skepticky. “Vojenské řešení je vždy až to poslední,” uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme