Zeman uvedl, že by mohl jmenovat vládu v úterý, nebo ve středu

24. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman by mohl jmenovat novou vládu "velmi pravděpodobně" příští týden v úterý, nebo ve středu, termín se ještě dolaďuje. Zeman to řekl v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz. Menšinový kabinet skládají hnutí ANO a ČSSD, spor se ale stále vede o nominanta ČSSD do čela ministerstva zahraničí Miroslava Pocheho.

“Nevidím důvod, proč to odkládat,” uvedl Zeman k termínu jmenování nové vlády. Premiér Andrej Babiše (ANO) nedávno mluvil o nejbližší středě, případně středě 4. července. S žádostí o důvěru by pak kabinet mohl předstoupit před Sněmovnu ve středu 11. července. V dolní komoře by se vláda měla opřít o hlasy komunistických poslanců.

Zeman dnes uvedl, že Babiš mu Pocheho na ministra zahraničí nenavrhl. V seznamu kandidátů byla podle prezidenta u ministerstva zahraničních věcí kolonka prázdná. “Není pravda, že byl (Poche) navržen,” podotkl prezident. Jako náměstek by Poche prezidentovi nevadil.

Předseda ČSSD Jan Hamáček po pátečním jednání se Zemanem připustil možnost, že pokud by prezident Pocheho odmítl, mohl by vedle ministerstva vnitra dočasně vést i diplomacii. S takovou možností souhlasil Zeman i Babiš. Dnes Zeman řekl, že by neměl nic proti Pochemu v pozici náměstka ministra zahraničí.

Prezidentovi vadí zejména Pocheho údajné postoje k migraci. Proti nominantovi sociálních demokratů na ministra zahraničí se o minulém víkendu ostře vymezili i komunisté.

Zeman naopak nic nenamítá vůči nominantce ANO na ministryni spravedlnosti Taťáně Malé. Někteří politici ji kritizují hlavně kvůli jejímu výroku o možném odkladu Babišova trestního stíhání v případu Čapí hnízdo do doby, až skončí volební období. “S výjimkou pana Pocheho nechci premiérovi do jeho sestavy mluvit, od za ni bude odpovídat, nikoli prezident republiky,” dodal Zeman.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme