Zeman žádá odvolání šéfa své ochranky! Kvůli trenýrkám nad Hradem

22. září 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Prezident Miloš Zeman si přeje, aby kvůli sobotnímu vyvěšení trenýrek nad Pražským hradem skončil ve funkci ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres. O tom, že by měl být odvolán, řekl dnes novinářům v Ostravě.

Další personální změny budou patrně následovat, doplnil Zeman. Dongres je v personální pravomoci vedení policie, které čeká na výsledky vyšetřování incidentu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) akce aktivistické umělecké skupiny Ztohoven narušila důvěru veřejnosti i prezidenta v ochranku.

Policejní prezident Tomáš Tuhý se s Dongresem sejde ve čtvrtek, až se seznámí se závěry vyšetřování incidentu. Jestli přání Zemana vyslyší, policie neuvedla. Premiér Bohuslav Sobotka se obává toho, že byla narušena elementární důvěra v lidi, kteří hlavu státu chrání. Rozhodnutí o případném odvolání Dongrese je podle něj na policii. Předpokládá, že se Tuhý rozhodne tak, aby ochranka neztratila kredit.

Skupina Ztohoven v sobotu červené trenýrky na Pražský hrad vyvěsila, aby nad ním, jak uvedla, “zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic.” Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak skupina zneuctila státní symboly, Hrad jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu.

Zeman: Jsou to blbečci!

“Nechci se vyjadřovat ke třem blbečkům, kteří ani nevědí, že prezidentská standarta je státním symbolem a netýká se žádného konkrétního prezidenta, ale samozřejmě, že ochranka selhala. To znamená prvním důsledkem je odvolání dosavadního ředitele policejní ochrany,” řekl k akci skupiny Ztohoven Zeman.

Mluvčí hradu Jiří Ovčáček řekl, že Dongrese musí odvolat Tuhý, považuje to ale za technickou záležitost. Podle Ovčáčka Zeman svým prohlášením vyjádřil svou jasnou vůli. “Nelze předpokládat, že by jeho vůli pan policejní prezident nerespektoval,” dodal.

Čtěte také: Skupina Ztohoven vyvěsila nad Hradě červené trenky! Policie tam zadržela 3 muže

Zprávy - další články

Doporučujeme