Zemanova slova o Romech vzbudila vášnivé reakce, podle ERRC by měl rezignovat

5. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

ČTK

Výroky prezidenta Zemana o Romech z minulého týdne vzbudily vášnivé reakce. Evropské centrum pro práva Romů reagovalo otevřeným dopisem, Romové rovněž zaplavují sociální sítě snímky ze svých zaměstnání, aby dokázali, že slova o nepracujících nejsou pravdivá. "Řekli jsme si, že to takhle nemůžeme nechat," řekl iRozhlasu původce výzvy Štefan Pongo. "Je to skutečně rasistický výrok," uvedl na Frekvenci 1 Jan Kraus.

“Rozhodně nejsem přítelem komunismu. Ale za komunismu Romové museli pracovat.Většinou pracovali jako kopáči a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení. Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje. Tato slova prohlásil prezident České republiky Miloš Zeman při oficiální návštěvě obce Kojetín v Olomouckém kraji. A okamžitě vyvolala řadu reakcí.

Například Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) shledává úryvek z projevu otevřeně nenávistným. Uveřejnilo proto otevřený dopis se svou reakcí. “Tento otevřeně nenávistný výrok a podněcování k nenávisti nemá co dělat v Evropské Unii. Vaše hrubá rétorika, která má vyvolat strach a rasistický všeobecný odpor, je přímou hrozbou pro demokratické hodnoty a bezpečnost jedinců i komunit,“ píše se v něm. Podle centra by měl prezident kvůli výrokům rezignovat.

A zareagovali i běžní lidé romského původu. Více než tisícovka z nich již na internetu sdílela snímky ze svého zaměstnání, aby vyvrátili rozšířený mýtus, že Romové nechtějí pracovat. Jedním z původců nápadu s fotkami je Štefan Pongo, který se již 13 let živí jako řidič kamionu. Na slova o nepracujících Romech je citlivý.

“Pan prezident je i můj prezident. Jsem pořád občanem České republiky, i když mám i britské státní občanství. A jestliže tohle prohlásí, tak se mě to dotkne. Dělám 250 hodin měsíčně, jsem pořád za tou kulatou lopatou 13 let v kuse. Jsem také Rom, takže se mě to dotklo. Automaticky jsem tedy s nápadem souhlasil, musíme se bránit demokratickou, občanskou cestou,” uvedl Pongo v rozhovoru pro server iRozhlas.cz.

Záležitost ve vysílání Frekvence 1 okomentoval i Jan Kraus. “Já myslím, že to je skutečně rasistický výrok, a to z jednoho prostého důvodu. Miloš Zeman tam vyčleňuje něco, jako by to souviselo přímo s Romy, ale přitom šlo o obecný jev a fakt reálného socialismu. Kdokoli nepracoval nebyl označený za osobu práce se štítící, ale za příživníka. To byl zákonný parametr, termín a zákon o příživnictví. Bylo jedno, jste-li Rom, nebo Bílý jako Zeman, “ uvedl.

“Já to vím, protože já jsem s tímhle pojmem bojoval. Já jsem nebyl zaměstnaný, mě nebyl problém zavřít na základě toho, že jsem nebyl schopný prokázat svůj pracovní úvazek. Já jsem vždycky musel dokazovat, že pracuji na smlouvě a že se řádně živím jako herec, ale že nejsem v pracovním úvazku. V té době nebýt v pracovním úvazku bylo neobvyklé, těch lidí bylo pár a já jsem se toho bál, protože za příživnictví jste šli na čtyři roky, nebo na kolik,” pokračoval Kraus a dodal: “To, že to Zeman takhle podá, je interpretace s rasovým podtextem.”

Zprávy - další články

Doporučujeme