Zemětřesení na indonéském ostrově Lombok má už 319 obětí

9. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

Na 319 mrtvých vzrostla bilance nedělního zemětřesení, které postihlo indonéský ostrov Lombok. Informoval o tom ve čtvrtek indonéský ministr bezpečnosti Wiranto. Předchozí údaje centrálních úřadů hovořily o 164 obětech. Ve čtvrtek Lombok zasáhly další mohutné otřesy, tentokrát o síle 6,2 stupně, oznámil indonéský meteorologický úřad. Lidé vybíhali v panice na ulici a mnohé budovy se zřítily.

Nedělní zemětřesení mělo sílu 6,9 stupně. Podle představitele lombocké pobočky Červeného kříže bylo mimořádně ničivé a některé vesnice otřesy zcela srovnaly se zemí.

Podle nejnovějších informací je mrtvých 319,” prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci ministr bezpečnosti Wiranto. Ministr se tak vyjádřil po schůzce představitelů jednotlivých regionálních a státních úřadů, jejímž cílem bylo sjednotit bilanci obětí, která se z různých zdrojů zásadně lišila.

Těžce zraněno bylo nejméně 1400 lidí a o střechu nad hlavou přišlo více než 156.000 osob, sdělil již dříve mluvčí indonéského úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Záchranáři stále prohledávají trosky a postupně se dostávají do odlehlejších částí ostrova. Podle mluvčího indonéského úřadu pro řešení katastrof se ale pomoc stále ještě nedostala do některých izolovaných oblastí na severu Lomboku.

Následných otřesů bylo podle BBC od neděle již 340.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme