Zemětřesný roj na Chebsku pokračuje, otřesy budí lidi

12. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Další otřesy zaznamenávají lidé i měřicí přístroje na Chebsku. V pátek i v sobotu se objevují zemětřesení s magnitudo kolem tří. Podle Jany Doubravové z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR jde o zemětřesný roj, který bude zřejmě ještě pokračovat, řekla ČTK.

“Otřesy začaly ve čtvrtek a zatím neslábnou. Všechny jsou zatím pod magnitudou tři. Jak dlouho budou pokračovat, je těžké říct, ale protože jsou zatím všechny otřesy poměrně silné, je možné, že se nahromaděná energie uvolní rychle,” řekla ČTK Doubravová.

Asi nejsilnější otřes byl v noci na sobotu kolem půlnoci. “Je to jako když před barákem jezdí po hrbolaté cestě kamion,” popsal projevy otřesů ČTK svědek, který bydlí několik kilometrů od epicentra zemětřesení. To je v okolí Lubů u Chebu. Jako v minulých letech otřesy doprovází hluboké hřmění a následně se i otřásají skleničky nebo zahýbou lustry.

Zemětřesné roje se na Chebsku vyskytují pravidelně. Některé podle Doubravové trvají několik dní, jiné i půl roku. Poslední byl vloni na počátku léta. Poslední silnější otřesy zasáhly Chebsko v roce 2014.

“Hlášení máme hodně, ale o škodách zatím nevíme a při takové síle otřesů je ani nečekáme,” dodala Doubravová.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme