Zemřel autor hudby k filmům o Vinnetouovi Martin Böttcher

22. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

FILED – 05 June 2017, Schleswig-Holstein, Westerrönfeld: Martin Böttcher, composer of the Winnetou melodies, shows records in his house with his music from Winnetou films. Böttcher died in the night to 20.04.2019 at the age of 91 years. Photo: Carsten Rehder/dpa

Ve věku 91 let zemřel skladatel filmové hudby Martin Böttcher, sdělila v pondělí agentuře DPA jeho dcera Betsy Schlüterová. Skladatel zemřel v noci z pátku na sobotu. Böttcher složil hudbu k více než 50 filmům a třem stovkám televizních snímků a seriálů. Nejznámější jsou ale jeho skladby k příběhům o Vinnetouovi, včetně proslulé melodie z filmu Poklad na Stříbrném jezeře.

Právě díky této ústřední melodii filmu, později známé jako Old-Shatterhand-Melodie, která v roce 1962 vedla 17 týdnů žebříčky německých hitparád, se stal Böttcher takřka přes noc jedním z nejúspěšnějších německým filmovým skladatelů. Hudbu pak složil i k dalším filmovým mayovkám, například Vinnetou-Rudý gentleman, Vinnetou-Poslední výstřel, Petrolejový princ či Old Surehand.

Martin Böttcher se narodil 17. června 1927 v Berlíně a už od dětství hrál na klavír. Jeho vášní bylo letectví, toužil se stát pilotem. Po druhé světové válce ale odešel do Hamburku, kde začal hudební kariéru v rozhlasovém orchestru. Jako skladatel filmové hudby debutoval v roce 1955.

Pro televizi složil Böttcher hudbu i k několika dílům detektivních seriálů Derrick či Otec Braun. V roce 1995 dostal za přínos německé kinematografii Čestnou cenu za filmovou hudbu.

Podle německých médií zemřel autor hudby k Vinnetouovi v severním Německu ve městě Rendsburg, kam se na sklonku života vrátil po letech strávených na Sardinii a ve švýcarském Luganu.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme