Zemřel autoritářský zimbabwský exprezident Mugabe, bylo mu 95 let

6. září 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Robert Mugabe (vpravo) a Nicolás Maduro. Foto: Shutterstock

Někdejší dlouholetý autoritářský prezident Zimbabwe Robert Mugabe zemřel ve věku 95 let po dlouhé nemoci. S odvoláním na sdělení jeho rodiny o tom v pátek informoval zpravodajský web BBC. Mugabe vládl státu na jihu Afriky "železnou rukou" od získání nezávislosti na někdejší koloniální mocnosti Británii v roce 1980 až do chvíle, kdy rezignoval pod tlakem armády v roce 2017.

O Mugabeho úmrtí na twitteru informoval také současný prezident Emmerson Mnangagwa. Ten ve svém příspěvku Mugabeho označil za ” otce zakladatele Zimbabwe” a uvedl, že jeho smrt oznamuje s “hlubokým zármutkem”.

Podle BBC Mugabe zemřel v Singapuru, kde byl hospitalizován od dubna. Exprezident se v uplynulých deseti letech v Singapuru léčil opakovaně.

Mugabe se narodil 21. února 1924, dálkově studoval filozofii a ekonomii v Jihoafrické republice a práva v Británii. V roce 1960 se zapojil do černošského boje proti bělošské nadvládě a několikrát byl za svoji politickou činnost vězněn. V prosinci 1979 se zúčastnil ústavní konference v Londýně, která rozhodla o budoucnosti země.

V nově vzniklém Zimbabwe byl Mugabe nejprve premiérem, funkci prezidenta získal v prosinci 1987 a od té doby vyhrál patery prezidentské volby. V době své abdikace byl ve svých třiadevadesáti letech nejstarší hlavou státu na světě. Mugabe po sobě zanechal Zimbabwe s rozvrácenou ekonomikou, kterou sužuje vysoká nezaměstnanost, hyperinflace i nedostatek potravin.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme