Zemřel bodyguard, jenž kdysi zachránil život amerického prezidenta Reagana

11. října 2015·Zprávy·Redakce

Ve Spojených státech zemřel bývalý agent americké tajné služby Jerry Parr. Tomu se připisují největší zásluhy na záchraně prezidenta Ronalda Reagana, jenž byl v roce 1981 postřelen při pokusu o atentát.

Parr byl jedním z protagonistů dramatických událostí, jež se odehrály 30. března 1981 před hotelem Hilton ve Washingtonu. Tam na Reagana šestkrát vystřelil duševně narušený atentátník John Hinckley. Parr byl tehdy členem prezidentovy ochranky a po zaznění výstřelů Reagana okamžitě natlačil do přistavené limuzíny, která se bleskově rozjela.

V prvních okamžicích vypadal prezidentův zdravotní stav uspokojivě, Parr si ale všiml, že Reagan krvácí. Nařídil proto, aby vůz změnil směr, a Reagan se tak co nejdříve dostal do péče lékařů. To mu nejspíše zachránilo život, protože se ukázalo, že prezidenta do hrudi zasáhla kulka, která se odrazila od pancéřovaného vozu a způsobila mu vnitřní krvácení.

Nancy Reaganová, tehdejší první dáma, Parra po oznámení o jeho úmrtí označila za hrdinu. Parr zemřel v pátek ve věku 85 let.

Zprávy - další články

Doporučujeme