Zemřel bývalý senátor a představitel JZD Slušovice František Čuba

29. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ve věku 83 zemřel bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) a hlavní představitel někdejšího slavného JZD Slušovice František Čuba. Informaci serveru novinky.cz potvrdil ČTK jeho přítel a bývalý předseda SPO Jan Veleba. Čuba zemřel podle novinek.cz v pátek vpodvečer. František Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se ale vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci v důsledku nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016.

Veleba označil Čubu za svého blízkého člověka, podrobnosti o jeho úmrtí neměl. Na pohřeb svého bývalého spolustraníka a senátního kolegy se chystá jít “ať bude kdykoli a kdekoli”.

Čuba působil také jako poradce prezidenta Miloše Zemana v jeho expertním týmu a jako zastupitel a radní pro zemědělství Zlínského kraje. V roce 2013 jej prezident Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. Za minulého režimu se proslavil jako autor “slušovického zázraku”, když z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. V 80. letech byly Slušovice výkladní skříní socialistického zemědělství, ale přitom fungovaly spíše na tržních principech. Podnik zaměstnával na 7000 lidí.

Od vysoké školy byl Čuba členem KSČ (1956 až 1989), v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 byl členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme