Zemřel Hitler v roce 1945, nebo ne? Vědci prozkoumali jeho domnělé ostatky

21. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Taky jste už někdy slyšeli nějakou zaručeně pravdivou teorii o tom, že Adolf Hitler ve skutečnosti v roce 1945 nezemřel? Francouzští vědci se rozhodli podívat se konspiracím na kloub a domnělé ostatky šíleného diktátora podrobili detailní analýze. Co zjistili?

Desítky let lidé spekulovali o tom, že Hitler možná nezemřel tak, jak si myslí většina z nás. Podle některých v ponorce uprchl do Argentiny, podle jiných se skrýval na tajné základně na Antarktidě, objevily se také zprávy, že žije v Latinské Americe s neznámou černoškou, nebo dokonce, že odcestoval na odvrácenou stranu Měsíce.

Oficiální verze Hitlerovy smrti mezitím hovoří o sebevraždě v jeho berlínském bunkru. Když se někdejší vůdce ocitl v bezvýchodné situaci a čelil tváří v tvář porážce, rozhodl se i se svou partnerkou, Evou Braunovou, raději spáchat sebevraždu, než by padli do rukou nepřátel. Těsně před smrtí se s Evou Braunovou oženil, a pak se společně otrávili kyanidem.

Jejich těla měla být vynesena před bunkr a spálena. Do dnešního dne se proto dochoval jen kousek lebeční kosti a část čelisti s několika zuby. Analýza v roce 2009 odhalila, že lebka náleží ženě ve věku 20 až 40 let, pozornost vědců se tedy upnula právě k oněm několika zubům. Ty naposledy někdo zkoumal ještě v roce 1946, od té doby byly uloženy v Moskvě.

Francouzští vědci však nyní zuby podrobili detailní analýze. Zjistili, že chrup odpovídá Hitlerovým dentálním záznamům a dokonce, že odpovídají úmrtí po požití kyanidu. Na zubech se nacházejí modré usazeniny, které naznačují chemickou reakci mezi kovem zubních protéz a zmíněným jedem.

Podle profesora Philippa Charliera není pochyb, že jde o Hitlerovy ostatky. Bývalý kancléř tak podle závěrů vědců jednoznačně zemřel 30. dubna 1945 na následky sebevraždy otrávením a konspirační teoretici přišli o vítr z plachet. Jak to tak ale u podobných teorií bývá, zřejmě se zase nějaké šílené vysvětlení najde.

Zprávy - další články

Doporučujeme