Zemřel král surf kytary Dick Dale! Slavný byl i díky Pulp Fiction

18. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: reprofoto (youtube.com)

Ve věku 81 let zemřel o víkendu průkopník kalifornského rockového žánru surf rock Dick Dale. Jeho patrně nejslavnější skladbou je Misirlou, která se stala neodmyslitelnou součástí hudby ke kultovnímu akčnímu filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí z roku 1994.

Hudebník zemřel v sobotu večer, potvrdil britskému deníku The Guardian Daleův bývalý baskytarista Sam Bolle.

“Král surf kytary” se na počátku 60. let stal známým díky instrumentálním hitům jako je Let’s Go Trippin, vydaný v roce 1961 a Misirlou, který je kytarovou verzí stejnojmenné písně z východního Středomoří a pochází z roku 1962.

Slávu hitu Misirlou oprášil v 90. letech režisér Quentin Tarantino, když si ho zvolil jako hudební podkreslení k úvodním titulkům filmu Pulp Fiction.

Surf rock, který se vyznačuje rychlou hráčskou technikou a hutným zvukem elektrických kytar, se stal součástí jihokalifornské plážové kultury na konci 50. let a na počátku 60. letech i díky Daleovi. Asi nejznámější představitelkou žánru se však nakonec stala skupina The Beach Boys, která také nahrála svoji verzi Misirlou na album Surfin’ USA z roku 1963.

Bostonský rodák, občanským jménem Richard Monsour, se v 50. letech s rodinou, která byla libanonsko-polského původu, přestěhoval do Kalifornie. Dale spolupracoval s legendárním tvůrcem hudebních nástrojů Leem Fenderem a experimentoval se speciálními Fenderovými kytarami a zesilovači. Ovlivnil tak i další kytaristy včetně Jimiho Hendrixe nebo Eddieho Van Halena.

Dickova hra na kytaru na nás všechny měla obrovský vliv,” napsal na twitteru bývalý člen The Beach Boys Brian Wilson.

RIP Dicku Dale, otče surf kytary. Všichni jsme tvými dlužníky,” napsal kytarista britské kapely Queen Brian May.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme