Zemřel Miroslav Zikmund, bylo mu 102 let

2. prosince 2021·Zprávy·Barbora Turková

Miroslav Zikmund (Foto: ČTK)

Ve věku 102 let zemřel cestovatel Miroslav Zikmund a jeho cestovatelská dráha je spjata s Jiřím Hanzelkou s nímž absolvoval cesty ve vozech Tatra 87 a Tatra 805. Radiožurnálu to potvrdila jeho rodina.

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni, ale za svůj domov si vybral Zlín. Spolu s Jiřím Hanzelkou, se kterým se dal do řeči při zápisu do školy,  je proslavily expedice ve vozech značky Tatra. Na svou první cestu se vydaly v roce 1947 Tatrou 87. Z pražských ulic dojeli do marocké Casablanky, přes Egypt a Súdán poté až do Etiopie. Autem jako první na světě pokořili Núbijskou poušť.

Po překonání Afriky se přesunuli do Jižní Ameriky, kde se z Argentiny dopravili do Mexika. Tam jejich cesty na čas skončily – kvůli zranění Hanzelky i železné oponě, která jim nedovolila dostat se do USA. Z jejich cest Československý rozhlas odvysílal více než 700 reportáží. Sláva cestovatelů mezitím v Československu obrovsky narostla. O 44 procestovaných zemích vzniklo několik knih, reportáží i besed.

V letech 1947 až 1950 navštívili Afriku a Jižní Ameriku. V letech 1959 až 1964 pak navštívili Asii a Oceánii. Cesty putování v řadě cestopisů. Po roce 1968 se Zikmund musel stáhnout z veřejného života a do zahraničí mohl cestovat opět až po roce 1989.

Znovu vyjet za hranice a vydávat knihy mohli až o dlouhých 21 let později, po pádu komunistického režimu. Hanzelka onemocněl a Zikmund tak sám navštívil Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, ale i Sibiř nebo Srí Lanku. Za své dílo cestovatelé obdrželi Cenu E. E. Kische a také českou medaili Za zásluhy. Rok po smrti Hanzelky v roce 2003 byl Zikmundovi udělen také čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Zprávy - další články

Doporučujeme