Zemřel známý režisér čtyř bondovek a slavného filmu Bitva o Británii

21. dubna 2016·Zprávy·Redakce

Ve věku 93 let zemřel na španělské Mallorce britský režisér Guy Hamilton. Autor dvacítky filmů, včetně čtyř bondovek a velkofilmu Bitva o Británii, zemřel v nemocnici ve městě Palma de Mallorca, kde žil.

Guy Hamilton je považován za režiséra, který pozvedl úroveň bondovek, když do nich jako agenta 007 angažoval Seana Conneryho a Rogera Moorea. Svou první bondovku Goldfinger natočil Hamilton v roce 1964 a byl z ní kasovní trhák. Dalšími bondovkami, pod nimiž je podepsán jako režisér, jsou Muž se zlatou zbraní, Diamanty jsou věčné, a Žít a nechat zemřít – všechny ze 70. let.

Hamilton se narodil 16. září 1922 v Paříži anglickým rodičům. Po válce nejprve sbíral zkušenosti jako asistent režiséra Carola Reeda při natáčení filmů Padlý idol (1948) a Třetí muž (1949). Hamiltonův režijní debut The Ringer z roku 1952 skončil více méně nepovšimnut. V roce 1962 dostal za válečný film Nejlepší nepřítel Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film.

Za jeden z nejlepších válečných filmů vůbec je považována Hamiltonova Bitva o Británii, kterou natočil v roce 1969. Po bondovkách ze 70. let už velký úspěch se svými filmy neslavil. S režírováním skončil v roce 1989. Hamilton byl dvakrát ženatý, obě ženy byly herečky.

Zprávy - další články

Doporučujeme