Zemřela jedna z nejstarších evropských šimpanzic. Judy bylo 49 let

17. srpna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Svět obletěla zpráva, že minulý týden v Itálii uhynula devětačtyřicetiletá šimpanzice Judy. Byla jednou z nejstarších evropských opic svého druhu. Prvenství v této kategorii tak mají nově šimpanzi, kteří žijí v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem.

Judy zemřela ve spánku ve čtvrtek ráno. Šimpanzice posnídala a následně si lehla do stínu pod strom, kde nadobro usnula. Zoo Natura Viva o tom informovala v tiskové zprávě.

Opice byla velmi oblíbená, byla důležitou součástí a hlavně sociální rolí ve své komunitě. Za svůj život se osmkrát stala matkou a jednou babičkou. Pomáhala také ostatním samicím, když bylo třeba. V posledních letech měla problémy se zrakem.

Šimpanzi se ve volné přírodě dožívají přibližně 45 let a o deset let více v zajetí. Příkladem je slavná opice Cheeta, která si zahrála ve filmu o Tarzanovi a dožila se až 80 let. Aktuálně jsou tedy nejstaršími evropskými šimpanzi Bonnie a Babeta ve Dvoře Králové. Ty do Česka přišly v roce 1971 z Kamerunu ve dvou letech a podle mluvčí Safari Parku Zuzany Boučkové se těší dobrému zdraví.

Zprávy - další články

Doporučujeme