Žena nestihla dojet do porodnice, miminko přišlo na svět v sanitce

21. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

I ostříleným záchranářům a operátorům občas ukápne slza. Většinou v situacích, kde bychom my ostatní byli tlakem situace rozloženi na naprosté mikročástice. Čas od času se ale i mezi výjezdy k těžkým nehodám a různým zraněním najde čistě pozitivní jiskřička, která zasahujícím záchranářům vykouzlí šťastný úsměv.

V pondělí odpoledne na operační středisko tísňové linky 155 volal muž z Mělnicka, jehož žena začala rodit. Plánovaný transport do porodnice po vlastní ose již nebyl možný, a tak byla na místo vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci.

Po příjezdu na místo posádka dovedla ženu, které už odtekla plodová voda, do sanitního vozu, kde už měli záchranáři připravený tzv. porodní balík. Ten je součástí všech sanitek, aby byly posádky schopny provést náhlý porod v terénu.

Věci pak nabraly velmi rychlý spád a do osmi minut bylo miminko na světě. „Maminka byla statečná a jistě velmi šťastná, ale i já byla zaplavena krásným pocitem z příchodu nového človíčka, že to musel být kolega, kdo rodičům oznámil pohlaví miminka,“ svěřila se zasahující záchranářka Blanka Křováčková a dodala, že za její dvacetiletou praxi u záchranky je to sice už „její“ sedmé miminko, které přišlo neplánovaně na svět v terénu v sanitním voze, ale pokaždé jí ukápne slza dojetí.

Po ošetření a zabalení miminka do termofolie, aby neprochladlo, a po pořízení několika nezbytných fotografií do rodinného alba, které vyfotil pyšný otec, byla rodička s novorozencem přepravena do nemocnice.

Zdroj: Záchranná služba Středočeského kraje

Zprávy - další články

Doporučujeme