Žena odevzdala na policii nalezenou kabelku se 180 tisíci: Majitelka ani nepoděkovala, nechce vyplatit ani nálezné

18. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: MP Brno

V první polovině června nalezla dvaatřicetiletá žena v Brně u rybníka zablácenou kabelku, ve které bylo kromě jiného i 7 tisíc euro, tedy asi 180 tisíc korun. Nález čestně odevzdala na policii, která věci následně předala právoplatné majitelce. Místo vděku se však nálezkyni dostalo jen zklamání. Nejen, že majitelka ženě ani nepoděkovala, ale upírá jí dokonce i nálezné, které jí ze zákona náleží.

Když dvaatřicetiletá žena nalezla na začátku června u rybníka poničenou a špinavou kabelku, vůbec netušila, co vlastně našla. Kabelka byla podle Češky v hrozném stavu. Podle jejího mínění by se do ní většina lidí ani neodvážila sáhnout.

Nálezkyně ale všechno poctivě odevzdala a policie potom zkontaktovala právoplatnou majitelku původem ze Slovenska. “Protože to nebyla laciná kabelka, myslela jsem si, že je to zřejmě lup z podniku, který je nedaleko. Když jsem viděla doklady a platební karty, tak jsem se rozhodla zavolat policii,”  svěřila se česká nálezkyně slovenskému serveru Topky.

Tajná kapsa

“V kabelce strážníci našli slovenské doklady, platební karty a také několik balení různých léků. Při bližším zkoumání objevil jeden z nich nenápadnou kapsu ukrytou v lemu tašky, do které si majitelka kabelky schovala 7000 euro, v přepočtu tedy téměř 180 000 korun,” sdělila tehdy mluvčí brněnské městské policie.

Podle zákona by nálezkyni mělo náležet 10 % z částky, tedy 700 euro nebo 18 000 Kč. Nic takového ale zřejmě nedostane. “Městská policie Brno od toho dala ruce pryč s tím, že všechno odevzdali státní policii. A teď začíná celá komedie. Policii ČR jsem volala, šla jsem tam i osobně. Jeden jediný člověk mi řekl, že mám ze zákona právo na odměnu. Zbytek mi zarytě tvrdí, že o odměně slyší poprvé,” stěžuje si žena.

Žádný vděk

“Teď si připadám pomalu jako kriminálník, nikdo mi nic nechce říct, podle policie nemám na nic nárok a kontakt na paní mi ze zákona prý nesmí oznámit. A prý paní už přišla, aby si svoje věci převzala,” popsala rozhořčená nálezkyně. Majitelka kabelky, která měla být ztracená někdy před rokem, jí prý za čestnost navíc ani nepoděkovala.

Slovenka se k Češce zkrátka vůbec nehlásí. “Paní po roce dostala všechny svoje věci, co jsem našla a se mnou se státní zaměstnanci baví jako s oslem. Už nikdy nebudu věci řešit touto cestou, jsem akorát za blbce před každým, koho potkám,” nechala se slyšet nálezkyně, kterou celý případ nanejvýš otrávil.

“Pro mě je to zklamání a opravdu srážka s realitou. Mrzí mě, že ani paní na mě nechtěla zřejmě kontakt, že jen shrábla doklady, peníze a vrátila se zpět na Slovensko. Toto je moje zkušenost s odměnou – s nálezným,” uzavřela zklamaná žena.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme