Zimola rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD

7. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Jiří Zimola rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD. Považuje za nemožné, aby vedení ČSSD v současné podobě změnilo politiku strany. Novinářům ve středu řekl, že členem sociální demokracie zůstává, neutíká z boje a pokud budou mít členové ČSSD zájem, je připraven bojovat za lepší postavení strany. Odmítl ale, že by v této chvíli měl ambici kandidovat na březnovém sjezdu na předsedu.

Podle Zimoly představitelé širšího vedení ČSSD nemají zájem na změně strany, o kterou chtěl usilovat. Někteří vlivní představitelé strany podle něj usilují o udržení své moci a používají stranu jako rukojmí pro své zájmy. Naznačil, že mezi takové členy ČSSD řadí europoslance Miroslava Pocheho, kterého se strana neúspěšně snažila prosadit na ministra zahraničí.

Nemohu jinak, než odejít z funkce, z níž nemohu nic změnit. Pokud si to někdo bude vykládat jako zbabělost, tak ať,” řekl Zimola na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě. Dodal, že je zvědav, jak vedení strany obhájí svou politiku na březnovém volebním sjezdu.

Zimolovi vadila kritika, kterou sklízel od některých spolustraníků. “Nejen na posledním ústředním výkonném výboru České strany sociálně demokratické, ale i po něm jsem slyšel ze Senátu, od některých hejtmanů, z poslaneckého klubu, dokonce od jednoho ministra, že Zimola je příčinou neúspěchu a že může za všechno. Že Zimola je ten, který svými mediálními prohlášeními způsobuje nejednotu strany a nedůvěryhodnost u voličů,” řekl.

Odmítl, že by chtěl zakládat politickou alternativu k ČSSD. “Sociální demokracie v České republice je jen jedna, nikdo nevytváří alternativní sociální demokracii,” řekl. Nyní také neuvažuje o tom, že by na březnovém sjezdu kandidoval na předsedu strany.

V ČSSD nyní hodlá působit z pozice předsedy jihočeské krajské organizace a případně řadového člena. Chce jezdit po republice a mluvit s řadovými členy ČSSD o problémech, které považují za nejpalčivější

Abychom byli volitelní pro nejrůznější voličské skupiny, tak musíme se chovat jinak. My jsme si v několika posledních letech našeho postupného pádu až skoro k hranici volitelnosti vyzkoušeli, že některé recepty prostě nefungují,” řekl Zimola. Chce dál usilovat o změnu strany, která by se podle něj měla vrátit ke svému tradičnímu programu a oslovit své tradiční voliče.

Zimola dodal, že zhruba hodinu před oznámením své rezignace médiím o svém kroku informoval předsedu strany Jana Hamáčka. Po rozmluvě s Hamáčkem své rozhodnutí sdělil i prezidentu Miloši Zemanovi. Novinářům ale řekl, že Zemanův postoj v jeho rozhodování nehrál žádnou roli a že se s prezidentem několik měsíců neviděl. Zimola byl považován za představitele křídla ČSSD, které má k Zemanovi blízko.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme