Zmizí český tuzemák z regálů? Obsahuje prý rakovinotvornou látku, tvrdí evropský úřad

21. září 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Rumové aroma, které se přidává do tuzemáku, by mohlo podle analýzy způsobit rakovinu. Česko podle ministra zemědělství Mariana Jurečky hodlá v případě zákazu z Bruselu požádat o výjimku.

Aroma by tak mohlo z výrobků zcela zmizet. Odborníci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin odhalili, že obsahuje karcinogen. Jedná se o ethylester kyseliny mravenčí, uvedly Hospodářské noviny.

Případná prohibice by značně ztížila život firmám, které se výrobou českého rumu živí, neboť by tento alkoholický nápoj musel změnit složení. Rumy navíc tvoří až čtvrtinu alkoholu, který Češi vypijí.

Nejedná se o první kauzu v souvislosti s tuzemákem. V roce 2003 přišel z Bruselu pokyn, aby byl přejmenován, protože není vyráběn ze třtiny.

Výkonný ředitel unie Jaroslav Burkart uvedl pro HN, že se ještě tento týden setkají české likérky s Potravinářskou komorou a začnou pracovat na řešeních.

Teprve nedávno navíc dozněly poslední dopady metanolové aféry, která snížila likérkám tržby.

Zprávy - další články

Doporučujeme