Zoo Praha získala pár vzácných luskounů

15. dubna 2022·Zprávy·Redakce

Luskoun. (Foto: se souhlasem Tapei Zoo)

Krásný dárek na Velikonoce dostala Zoo Praha. Ve čtvrtek odpoledne převzala dva luskouny krátkoocasé, samce Guo Bao a samici Run Hou Tang. Z Tchaj-wanu je přivezli pracovníci Taipei Zoo. Po povinné karanténě by se návštěvníkům měli ukázat 15. května v noční expozici Indonéská džungle. Informovala o tom pražská zoo na svých stránkách.

Pár luskounů krátkoocasých přicestoval do Prahy díky partnerské smlouvě. “Máme radost, že pražská zoologická zahrada, která je jednou z nejlepších na světě, se stane jejich novým domovem,” uvedl primátor Zdeněk Hřib. Naše úsilí získat je, bylo motivováno především tím, že jsou v oblastech svého výskytu masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa. Usilujeme o jejich ochranu jak ve střední Africe, tak v jižní Asii, a proto je chceme představit i české veřejosti,” řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Chov luskounů je mimořádné náročný. Musí být v expozici o správné teplotě a velmi vysoké vlhkosti. Živí se mravenci a termity. Ty ale bude muset v Praze nahradit speciální směs. “Luskouni jsou na první pohled vyjímeční tím, že mají tělo pokryté šupinami. Proto bývají označováni jako oživlé šišky,” dodal ředitel.

Po povinné karanténě, během které na ně bude dohlížet i kurátor a veterinář z domovské zoo, se návštěvníkům představí v noční expozici pavilonu Indonéská džungle. Zoo Praha se tak stala teprve druhým chovatelem těchto pozoruhodných savců v Evropě.


Zprávy - další články

Doporučujeme