Zranění horníci jsou hospitalizovaní už jen v Ostravě

21. prosince 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Důl ČSM v Karviné.

Zraněný horník, který byl po čtvrtečním výbuchu metanu v dole ČSM na Karvinsku hospitalizován v Karviné-Ráji, byl dnes propuštěn do domácího ošetřování. Dva zranění, z nichž jeden je v kritickém stavu, zůstávají ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO). O jejich zdravotní stav se tam dnes zajímal polský premiér Mateusz Morawiecki, který navštívil místo neštěstí i nemocnici. ČTK to řekly mluvčí FNO Naďa Chattová a mluvčí nemocnice Karviná-Ráj Radmila Fleischerová. Při čtvrtečním neštěstí přišlo o život 13 horníků, z nichž bylo 12 Poláků.

Horníka v kritickém stavu do fakultní nemocnice transportoval vrtulník a leží na Klinice popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie. Podle Chattové má hluboké popáleniny zhruba na 50 procentech těla. Na stejné klinice je i další horník, který je ve stabilizovaném stavu, avšak jeho zranění jsou vážná.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. Výbuch je nejhorším neštěstí, které zasáhlo cizince v ČR a je sedmou nejtragičtější událostí od vzniku ČR. Příčiny výbuchu zjišťuje speciální komise, podle Českého báňského úřadu je evidentní, že při tragédii musela být koncentrace metanu proti předpisům minimálně 4,5násobná.

Zprávy - další články

Doporučujeme