Zůstávají černá zvířata v útulcích déle? Vědci prozkoumali syndrom černého psa

20. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Možná už jste to také slyšeli. Černé kočky a černí psi mají menší šanci, že si je někdo z útulku odveze domů. Říká se tomu syndrom černého psa. Ale co o tomto jevu říkají vědecká data a podle čeho si své mazlíčky vlastně vybíráme? To se rozhodli prozkoumat vědci v nové studii pod hlavičkou Americké společnosti pro prevenci týrání zvířat. 

Asi málokdo by nesouhlasil s tvrzením, že při výběru nového domácího mazlíčka hraje velkou roli také jeho vzhled. Podle jakých parametrů si ale své zvířecí společníky skutečně vybíráme? Složité otázce se rozhodli podívat na zoubek odborníci ve spolupráci s ASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals®, Americká společnosti pro prevenci týrání zvířat).

Studie zahrnovala téměř 1500 páníčků, kteří si své zvíře adoptovali z jednoho z pěti vybraných útulků. Podle výsledků má kočka nejvyšší šanci, že si ji vyberete, pokud během setkání s vámi přede, mňouká a přátelsky vás vítá. Lidi, kteří si domů chtěli pořídit novou kočku, podle vědců nejvíce zajímal její vzhled, sociální chování a hravost. Přátelské a hravé zvíře by však neodmítli jen proto, že je černé.

U lidí, kteří si vybírali psa, byl přitom důraz na vzhled ještě větší. Vzhled se však zdaleka netýkal jen barvy srsti. Ve skutečnosti se podle výsledků studie podařilo prokázat, že syndrom černého psa je pouhý mýtus. Kde se tedy vzal?

Podle odborníků se zrodil ve vnímání pracovníků útulků a záchytných stanic. Geny, které způsobují u zvířete černý kožíšek, jsou totiž dominantní – podobně jako geny, které u lidí zodpovídají za hnědé oči. Hnědé oči má proto 80 % lidské populace. A úplně stejně převažují černí psi a černé kočky nad jinak zbarvenými přáteli.

Pokud tedy do útulku ve stejný den přibude jeden bílý a čtyři černí psi a jeden černý a bílý budou adoptování, tři další černí psi v útulku nadále zůstanou. Zaměstnancům podobných zařízení proto připadá, že černých psů zůstává v útulku více – a od nich se tento mýtus rozšířil do světa.

 


Zprávy - další články

Doporučujeme