Zuzana Vintrová: Kritickou infrastrukturu do Německa chceme rozšířit o vychovatelky, učitelky, školáky a děti, které tam chodí do mateřských škol

28. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Předsedkyně představenstva Asociace pendlerů Zuzana Vintrová. (Foto: Frekvence 1)

Pendleři, slovo, které je v poslední době často skloňováno. Jaká je situace na hranicích s Německem? O čem bude Asociace pendlerů jednat v následujícím týdnu? K tomu se pro Frekvenci 1 vyjádřila předsedkyně představenstva Asociace pendlerů Zuzana Vintrová.

Situace na hranicích s Německem je špatná, uvedla předsedkyně. Některé části komunikují lépe, jiné naopak. Sasko je k nám velmi přívětivé, komunikuje s námi. Naopak Bavorsko nechce moc komunikovat, komunikují s námi jen úřady, ale vláda ne, dodává Vintrová.

Asociace se chystá vyjednat lepší podmínky pro lidi zaměstnané v zahraničí. “Budeme žádat o znovuotevření hraničních pásem, protože pendleři jsou hned za zdravotníky nejvíce testovaná skupina,” řekla. Také chtějí rozšířit kritickou infrastrukturu. “Chceme to rozšířit o vychovatelky, učitelky, školáky a děti, které chodí do mateřských škol, popisuje předsedkyně.

O změnách pro pendlery bude Německo jednat 2. března. “Věřím, že 2. března proběhne jednání všech vlád, a že německá vláda ty podmínky zkusí rozvolnit. Poněvadž toto nejde. Krachují jim tam firmy a spousta zaměstnavatelů nám volá, že mají velké problémy, protože tam nemají polovinu zaměstnanců, a ne všichni si mohou dovolit ubytování, být někde tři týdny. Občané ČR jsou tady doma, mají tady děti a nemůžou odjet,” doplnila Zuzana Vintrová.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme