Čtvrteční host Pokondrů: Manažer a mentor Jan Mühlfeit!

7. ledna 2016·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
Čtvrtečním hostem Těžkýho Pokondra byl manažer a mentor Jan Mühlfeit. Čím se zabývá a proč to nemáme přehánět s tablety u dětí? Poslechněte si rozhovor!

Záznam rozhovoru

Honzo, čím se teď zabýváte nejvíc?

Jan: Teď se nejvíc zabývám tím, že školím jednotlivce i organizace, ale pořád ještě dělám i třeba poradce některým předsedům vlád v Evropě v oblasti školství a vůbec práce s lidskými zdroji. Protože já si myslím, že zrovna s lidskými zdroji plýtvá nejenom Česká republika, nejenom Evropa, ale i celý svět. Protože my se totiž soustředíme na to, co na lidech špatné a začíná to už ve škole. Protože tam se soustředíme na ty předměty, které dětem nejdou, no ale ono to takhle jde i na pracovišti.

Honzo, už to tady padlo, vy jste pracoval pro Microsoft. Dokonce jste se osobně poznal s Billem Gatesem. Jaká to byla pro vás osobně zkušenost?

Jan: Obecně, Microsoft byla pro mě velká škola. Z jedné prosté věci. Když Bill Gates řekl: Počítač na každém stole, tak mu bylo 18 let a nikdo tomu nevěřil. To byl rok 1975 a bylo to 15 let, kdy jeden ze zakladatelů IBM řekl, že každá velmoc bude mít 1 počítač! A teď najednou demokratizace a všichni budou mít počítač! A teď těch zařízení máme několik. Takže pro mě to byl vlastně vizionář a ta firma řízená touhle vizí. Naučil jsem se hodně věcí, téměř 10 let jsem s ním mohl cestovat.

3 nepříjemné otázky

Honzo, kdy jste jako mentor nebo kouč vybouchnul?

Jan: Já bych neřekl, že jsem úplně vybouchnul, ale byl jsem postaven do situace, že vlastně u poměrně velké firmy se oznámilo, že se bude propouštět nebo že se možná bude propouštět. Takto! A já jsem souhlasil s tím, že je půjdu jako inspirovat. Jenže pak jsem si zpětně uvědomil, že to bylo oznámeno už 3 měsíce před tím. Takže ta prodleva. Já vím, ty lidi v kuchyňkách, nepracujou ty lidi, politikaření a tak dále… Tak to nebyl úplnej výbuch, ale už bych do něčeho takovýho nešel, neměl jsem to prostě dělat.

Honzo, co říkáte na koučink Dana Landy?

Jan: Abych řekl upřímně, protože to není můj žánr, tak se o Dana Landu moc nezajímám. Takhle: koučovat může, přátelé, kdokoli je schopen (a teď to zobecním hodně), kdo je schopen naslouchat. Ale v tomhle případě u Daniela Landy – asi bych mu uškodil, protože o tom nevím dost.

Kdy je kouč nebo mentor, například u svěřence, kterého si zvolil, na pokraji zhroucení?

Jan: Co je důležitý. Ten kouč si nesmí připustit, když koučuje, tak si nesmí připustit vlastní názor. Protože to tomu koučovanému škodí. Já se jenom ptám, on mi dává odpovědi a není blbá odpověď. Je dobrý vědět, že možností může být v životě víc. 

 

 

 

 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme