Hrad vs. Herman: Je to pravda, stojí si za svém v kauze Brady ministr. Měl by odejít z vlády, míní Zeman

6. listopadu 2016·Celebrity·Redakce
Případ jeho strýce Jiřího Bradyho stále rezonuje českou politickou scénou. Ale pouštět do sporu s prezidentem Zemanem právníky by podle Daniela Hermana (KDU - ČSL) nemělo smysl. Ministr kultury to řekl v Pressklubu Frekvence 1.

Záznam rozhovoru

“Nechtěl jsem poškozovat dobré jméno prezidenta republiky. Ale je to pravda, to říkám na moji čest. Neodvážil bych se mluvit nic jiného, než je pravda,” uvedl v Pressklubu Frekvence 1 ministr Herman.

Herman v minulosti uvedl, že Miloš Zeman jako podmínku udělení řádu stanovil zrušení schůzky s dalajlamou. Říct mu to měl na slovenské ambasádě 8. září před ministry Danem Ťokem (ANO) a Janem Mládkem (ČSSD) a slovenským velvyslancem Peterem Weissem. Nikdo z nich téma hovoru nepotvrdil s odůvodněním, že buď debatě nevěnoval pozornost, nebo v době, kdy ji sledoval, nic takového nezaznělo.

Zeman: Herman by měl z vlády odejít

Ačkoli Herman tvrdí, že nechtěl poškodit dobré jméno prezidenta republiky, Zeman je jiného názoru a jak se vyjádřil pro Parlamentní listy, ministr by měl odejít z vlády. Ministr podle něj poškodil zájmy státu. Zřejmě tak narážel na Hermanovo setkání s dalajlamou, které odstartovalo “kauzu Brady”. Prezident nevylučuje, že o tomto svém názoru bude mluvit na plánovaném úterním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). S předsedou vlády se sejde kvůli možné obměně ministrů sociální demokracie.

Zeman mimo jiné prohlásil, že Herman “poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného”. Prezident v rozhovoru obvinil ministra kultury ze lži. Podle prezidenta není pravdou, že Hermanovi na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlamou, nedostane jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání.

Autor: J. Novák / A. Netušilová / ČTK

Další epizody pořadu Celebrity

Doporučujeme