RADY FREKVENCE 1: Jaký sport provozovat na podzim

25. listopadu 2015·Horoskopy·Redakce
Pohyb tělu prospívá v každém ročním období. Na podzim bychom aktivitu měli přizpůsobit počasí i kondici. Frekvence 1 vám poradí jak vybrat správný sport.

Záznam rozhovoru

Sportování podle počasí

Podzim je tu se vším všudy. Některé dny je sychravo, jindy mrzne, často se hlavně ve velkoměstech vyskytuje smog. To všechno jsou kritéria, která bychom při sportování měli zohlednit. Sport by vám měl protáhnout tělo a přinášet radost. Proto se nepřeceňujte a dávkujte si ho s rozvahou.

V případě, že jste sportovec – začátečník, určitě byste měli začít se sportem pozvolna. V tomto období je pro začátečníky vhodný spíš některý z indoorových sportů, kdy organismus nebude tolik zatěžovaný. To nám potvrdil i fitness trenér Vladimír Veverka: „Pro lidi, kteří začínají sportovat, tak si myslím, že by si měl organismus nejdřív zvyknout ve fitku, potom můžou začít chodit ven. Ten, kdo už je zvyklý sportovat venku, tak úplně v pohodě může začít běhat a střídat to třeba s fitkem”.

Stačí si vybrat 

Kromě oblíbeného fitness máte dnes na výběr širokou škálu aerobních sportů i těch, kde se vyběháte. Halové sporty jako tenis, squash nebo volejbal jsou dost rozšířené a také oblíbené. Plavání zase můžete spojit se saunou, která prospěje vaší obranyschopnosti.

Na podzim a v zimě byste určitě neměli začínat s namáhavým nebo silovým tréninkem. Pokud jste zvyklí běhat a chcete chodit běhat i na podzim, v tomto období byste se měli vybavit dobrým termo oblečením, ale také rouškou. Do chytrých telefonů si navíc můžete stáhnout aplikaci, která hlídá vaše tělesné funkce a měří vaši výkonnost. 

Pak snížíte riziko, že byste byli po sportu vyčerpaní. Své obvyklé kolečko byste si ale měli odpustit v případě, že je vysoká bio zátěž.

K udržení kondice stačí málo

Podzimní měsíce jsou dost specifické tím, že teploty kolísají a vy tomu musíte přizpůsobit svou sportovní aktivitu. Méně je někdy více. Místo běhu můžete zařadit delší procházky, které můžete praktikovat v každém věku. Chůze, tedy přirozený pohyb dnes mnoha lidem chybí a tak se snižuje jejich kondice a fyzická výkonnost. Odborníci se shodují na tom, že bychom i na podzim měli pravidelnou fyzickou aktivitu vykonávat, ale v rozumné míře. Pro udržení kondice stačí půlhodina sportu třikrát týdně.

Pokud se vám nechce moc hýbat, ale zároveň chcete něco udělat pro svůj organismus, pak se alespoň pravidelně otužujte a zkuste třeba každý den pár minut věnovat cvičení jógy. Budete se cítit líp na těle i na duši. 

Další epizody pořadu Horoskopy

Doporučujeme