Naštvaný hospodský o EET: Zdraží pivo a lidi budou bonzovat kvůli účtenkám!

1. prosince 2016·Horoskopy·Redakce
Restauratéři a hoteliéři se od dnešní půlnoci museli zapojit do elektrické evidence tržeb (EET). O tom, jak se zavedení EET dotkne zákazníků, dnes vykládal rádiu Frekvence 1 majitel jedné pražské restaurace.

Záznam rozhovoru

“Myslím, že se hosté musí připravit na to, že některé hospody úplně skončí, především ty vesnické, anebo zdraží. Pokud u nás dnes stojí půllitr dvanáctky 40 korun, tak do léta už to bude tak 50 korun, do konce příštího roku 60 a v lednu 2018 už na tom budeme podobně jako v Chorvatsku, kdy bude pivo stát 80-90 korun,” vykládal rozčileně majitel restaurace Stodola David Salomon. 

“Nejhorší na tom je zase změna. Z nás už nejsou hospodští, ale účetní a daňoví specialisté. Tady už není čas na pořádné vaření a nabírání kvalitního pesonálu. Místo toho musíme pořád sedět v kanceláři a něco se zase znovu učit. Nemůžeme dělat to, co máme rádi, ale to co si vymyslí finančák a ministerstvo. A to se ještě včera poslanci hádají, jak to vůbec bude. Taková nejistota je přece naprosto šílená,” dodává. 

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků zatímco pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Restauratéři musí povinně vydávat účtenky na vše a každý, kdo účtenku nedostane, to může nahlásit na webu Finanční správy. “To je úplně nejhorší. Kdokoliv, kdo nedostane z jakéhokoliv důvodu účtenku, tak okamžitě práskne hospodského. To se pak může stát, že konkurence bude chodit po ostatních podnicích a bonzovat na ostatní,” zlobí se Salomon. 

“Když nám pan Babiš říká, ať se svlíkneme do naha, tak by s tím mohl začít sám. On se hájí tím, že sníží DPH z 21 na 15 procent – jenže to je jen u jídla a nealkoholických nápojů, což tvoří tak 20 procent  obratu restaurace. Realita tak bude po zavedení EET jednoduchá – pivo bude dražší a hospody budou končit,” zakončil povídání hospodský.

Další epizody pořadu Horoskopy

Doporučujeme