Alena Schillerová: Ozývá se víc a víc lidí, kteří se chtějí dostat na billboardy Za Babiše bylo líp

20. května 2022·Zprávy·Redakce

Alena Schillerová. (Foto: Frekvence 1)

V Press klubu Frekvence 1 si Čestmír Strakatý povídal po telefonu s bývalou ministryní financí Alenou Schillerovou. Jak se postavili k návrhu ohledně prodloužení nouzového stavu, který byl následně schválen? Jak je možné, že se Andrej Babiš jednání nezúčastnil a bude kandidovat na prezidenta? A jakou souvislost měla fotografie paní poslankyně v kroji a kampaní?

Nouzový stav byl prodloužen o 30 dnů

Frekvence 1 se během čtvrtečního Press klubu telefonicky spojila s bývalou ministryní financí a předsedkyní hnutí ANO Alenou Schillerovou, která byla právě přítomna v Poslanecké sněmovně, kde se jednalo o prodloužení nouzového stavu. Hned na úvod nám prozradila, zda podpoří návrh prodloužení, či nikoliv. “Právě probíhá rozprava a my dáváme otázky místopředsedovi vlády Vítovi Rakušanovi, debatujeme o důvodech, kvůli kterým vláda znovu žádá o prodloužení nouzového stavu. Nouzový stav tu byl již 89 dnů a vláda žádá o dalších 30. Podle toho se rozhodneme. Před hlasováním bude pauza, abychom se poradili. Jsme v kontaktu s hejtmany, se starosty, kteří říkají, že situaci nezvládnou bez nouzového stavu. My si však myslíme, že zatím vládne chaos. Náš většinový názor je takový, že nechceme podpořit dobu 30 dnů, ale jsme ochotni navrhnout a podpořit kratší například 14 dnů,” říká poslankyně Schillerová. Dodala však, že se budou ještě radit. Ve čtvrtek večer bylo nakonec prodloužení stavu o 30 dnů schváleno a návrh ANO ohledně 14 dnů bylo zamítnuto. Pro třicetidenní prodloužení hlasovalo 80 z přítomných 141 poslanců. 

Co do teď udělali?

Bývalá ministryně financí odůvodnila rozhodnutí hnutí ANO ohledně prodloužení na pouhých 14 dní následovně. “A co dělali do teď? Byl schválen nouzový stav po prvních 30 dnech o dalších 58 dní. Proč za 58 dní nebyl připraven návrh? My se v tomhle ohledu opravdu snažíme vládě neházet klacky pod nohy, protože víme, že to nemá jednoduché. Když vrcholila pandemie a oni nám nechtěli nechat prodlužovat nouzový stav, my jim to teď nevracíme. Ale kam se oni za těch 58 dní posunuli?”

Největší nedostatky v přístupu vlády k uprchlické krizi vidí Alena Schillerová, že není pořádek v počtu uprchlíků přítomných v ČR. “Hejtmani říkají, že nevědí, kolik mají uprchlíků na svém území. Jak pak chtějí koordinovat ubytování, školství, zdravotnictví… tento chaos nám vadí,” vysvětluje poslankyně.

Babiš nechtěl zklamat svoje voliče

Zatímco je bývalá ministryně financí ve Sněmovně, předseda hnutí ANO Andrej Babiš je kdesi mezi voliči na setkání. “Andrej Babiš je se svou pojízdnou poslaneckou kanceláří mezi voliči, cesta byla dlouhodobě plánovaná, my to u bez něj zvládneme, je řádně omluven. To, že jezdí za svými voliči a mluví s nimi, je také velmi důležitá práce. Pracuje, jenom jinde. Já bych se mohla úplně stejně ptát, kde jsou ministři vlády? Ve Sněmovně sedí jen pan Rakušan a ministr kultury. Kde jsou ostatní? Ti by tam měli být přednostně. Andrej Babiš nechtěl zklamat lidi, protože tato cesta byla naplánovaná dlouho. On se nikde nepoflakuje,” konstatuje bývalá ministryně financí.

Kroj nemá s kampaní nic společného

Sama se zúčastnila jednoho meetingu v Břeclavi, kam se vydala v kroji. Šlo snad o kampaň před podzimními volbami? “Kdepak. Já jsem byla lídryní Jihomoravského kraje, jsem poslankyně za Jihomoravský kraj, takže jsem se tři dny účastnila jízdy pojízdné poslanecké kanceláře. Přišlo velké množství lidí a bylo to úžasné. Bylo už asi tři čtvrtě roku domluveno, že si nechám ušít kroj, protože se mi moc líbí. Stále jsem ale neměla čas tam zajet, tak jsem to spojila. Ráno jsem vyjela dřív, zastavila jsem se u stařenky, která mi ho bude šít a musela jsem si obléct její starý kroj, aby ona viděla, jak ušít ten můj. Nechala jsem si ušít i čižmy a doufám, že stihnu letošní hody. Nesouvisí to s kampaní. Nechávám si ho šít, protože mám vztah k jižní Moravě, chci udržovat tradice, miluji folklor a teď na to mám víc času, tak to využiji,” vysvětluje Alena Schillerová fotografii, která obletěla internet.

Andrej Babiš se ještě nerozhodl

Podle poslankyně Adrej Babiš miluje být mezi lidmi, všichni na něj reagují velice pozitivně, říkají mu svoje příběhy a velice si mu stěžují na současnou ekonomickou a hospodářskou situaci. Dále se prý ozývá stále víc a víc lidí, kteří se chtějí dostat na billboardy “Za Babiše bylo líp”. Přesto Schillerová tvrdí, že ví naprosto jistě, že se Andrej Babiš ještě nerozhodl, zda bude kandidovat na prezidenta. “Lidé mu často říkají, ať kandiduje, že ho budou volit a on na to říká, že se musí rozmyslet s ohledem na rodinu a na celý jeho budoucí život,” říká host Press klubu Frekvence 1 Alena Schillerová.

Zprávy - další články

Doporučujeme