Alena Schillerová: Vláda vzala peníze těm nejzranitelnějším. Důchodci si nemohou jít přivydělat

25. ledna 2024·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Alena Schillerová (Foto: Frekvence 1)

Obstruujeme proto, aby s námi koalice mluvila. Je to legitimní nástroj opozice. Koalice si ale myslí, že může úplně všechno, a že může pošlapávat práva opozice. Opozice musí mít právo vyjádřit svůj názor. Budeme za to bojovat dál, protože takhle dochází k ohrožení samotné podstaty demokracie, vysvětluje důvody zdlouhavých obstrukcí předsedkyně ANO Alena Schillerová, která byla hostem Press klubu Frekvence 1. S Romanou Navarovou dále probraly rozhodnutí Ústavního Soudu ohledně stížnosti na valorizaci.

Ústavní Soud zamítl návrh na zrušení valorizační novely většinou 12 hlasů proti třem. Předsedkyně opozičního hnutí ANO říká, že jako občanka této země samozřejmě respektuje rozhodnutí soudu, ale jako právník s ním bytostně nesouhlasí“A jako člověk jsem hluboce zklamaná. K podání návrhu na zrušení jsme měli tři důvody. Jednak to byl stav legislativní nouze, který byl z důvodu vzniku hospodářských škod, pak procedura, kdy byla ukončena rozprava a tím nejzásadnějším důvodem byla pravá retroaktivita, což znamená, že se měnily podmínky valorizace v době, kdy už nárok ze zákona vznikl. Ve všech těchto třech důvodech řekl Ústavní Soud, že je všechno v pořádku,” popisuje Alena Schillerová. Dodává, že ona, jako právník, měla výhodu, že poměrně komplikovanému textu porozuměla. “Byla jsem překvapená především z té retroaktivity. Tři soudci nám dali za pravdu. Mě to naplnilo nadějí, že to mělo smysl. Nebylo to tak jednoznačné, aby to bylo 15:0,” říká paní předsedkyně.

Vláda nečeká na nějaké číslo, které spadne z nebe

Pojďme si to ukázat na příkladu: Když má někdo důchod 20 tisíc korun, tak by při průměrné inflaci (v loňské roce 13,6 %), mělo být navýšení asi 1100 korun. Nakonec ho měl jen cca 6,5 %, takže nebyl ani na polovině. Je to tedy skutečně obrovský zásah. Lidé nejsou hloupí. Oni vědí, že když byla inflace 2–3 %, bylo navýšení cca 300, takže když je inflace trojnásobná, dokážou odhadnout, kolik by mělo navýšení být a jistě s tím počítali. Všechno je to pro mě velmi nepochopitelné,” vysvětluje paní Schillerová. Podle názoru několika ekonomů musela vláda s inflací počítat dopředu“Vláda přece nečeká, až spadne z nebe nějaké číslo. Má své aparáty, od podzimu se vědělo, že bude inflace tak velká, že to bude státní rozpočet stát 20 miliard. Vládní úsporný tarif snížil inflaci, a když ho zrušili, museli vědět, že inflace povyskočí,” konstatuje náš host.

Na Ústavním soudu leží ještě dvě stížnosti od hnutí ANO. Jedna je o zákonu o střetu zájmů a poslední o tom, jakým způsobem byly nastaveny předčasné důchody. “Každý ten případ je svého druhu. Každý musí být posouzený ze všech stran. Co se týče střetu zájmů, zde byla novela namířená proti jednomu člověku. Stížnost týkající se předčasných důchodů míří na to, že vláda změnila podmínky pro odchod do předčasného důchodu ze dne na den. I pan prezident váhal, zda podepíše. Přece, když se rozhodujete, zda odejít do předčasného důchodu, nerozhodnete se ze dne na den. Pan prezident svým váháním dal možnost lidem, odejít ještě za těch původních a výhodnějších podmínek,” vysvětluje paní Schillerová.

Opozice musí mít právo vyjádřit svůj názor, jinak je to ohrožení podstaty demokracie

V Poslanecké sněmovně již několikátým dnem a nocí sledujeme obstrukce, které nyní souvisí s korespondenční volbou. Koalice má stále převahu a zatím se ničeho nedosáhlo. Paní předsedkyně však upozorňuje že obstrukce jsou legitimní nástroj opozice a má je k tomu, aby přesvědčovala koalici o tom, že činí něco, co není v pořádku a je to proti občanůmPři korespondenční volbě obstruujeme proto, aby s námi koalice mluvila. Aby si s námi sedla k jednacímu stolu. My při obstrukcích nečteme pohádky ovčí babičky. Koalice si ale myslí, že může úplně všechno, a že může pošlapávat práva opozice. Opozice musí mít právo vyjádřit svůj názor. Budeme za to bojovat dál, protože takhle dochází k ohrožení samotné podstaty demokracie,” má jasno host Press klubu.

Obstrukce opozice budou mít však občané pravděpodobně spojené s rekordem Tomia Okamury, který svým jedenáctihodinovým projevem patrně překonal i Fidela Castra“Já nejsem mluvčí pana předsedy, nepatří do našeho hnutí, SPD je jiná opozice. To ať si vysvětlí on, já to komentovat nebudu. Od nás nikdo jedenáct hodin nemluvil,” reaguje předsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme