Alena Schillerová: Z návrhu státního rozpočtu jsem byla zděšená. My měli na rok 2022 naplánovány investice za 218 miliard

15. února 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Alena Schillerová (Foto Frekvence 1)

Přímo ve vysílání Press klubu se bývalá ministryně Alena Schillerová dozvěděla o zamítnutí novely pandemického zákona. Pochválila senát a správnost rozhodnutí. Dále se vyjádřila k návrhu rozpočtu Fialovy vlády a také k záležitosti ohledně jejího instagramu. Slíbila také, že budou neustále vládě připomínat například obnovení kompenzačního bonusu.

Škrty jsou tristní

Česko se potýká se zdražováním. Ve čtvrtek oblétly Českou republiku další zprávy o zdražování energií někde až o 150%. Kabinet Petra Fialy v úterý schválil návrh státního rozpočtu pro rok 2022 a současná vláda říká, že má vše pevně v rukou. “Rozpočet jsem viděla, ale hodně pozdě, jelikož se projednával v opravdu velkém utajení. A musím říct, že jsem z něho byla zděšená. Vláda vzala náš rozpočet, přidala tam zvýšení daní kvůli inflaci a na druhé straně škrtala výdaje. Nicméně, když si vezmete celkový objem výdajů, který připravilo ministerstvo financí pod mým vedením, a tento rozpočet Fialovy vlády, tak na výdajové straně je – 34,4 miliardy. A já se ptám: kvůli tomu jsme byli tři měsíce v rozpočtovém provizoriu? To mě hlava neber, jak se lidově říká,” kroutí hlavou bývalá ministryně financí a dodává, že právě rozhodnutí, v čem chtějí ubrat, je pro ni naprosto tristní.

Budou se snižovat investice

Paní předsedkyně se jala konkrétně vyjmenovat ty nejzásadnější škrty, které se podle ní lidí dotknou, přestože Fialova vláda slibovala, že k tomu nedojde. “Všude najdete škrty kromě úřadu vlády. Tam se navyšuje o 74 milionů na platy… to jen taková třešnička na dortu. Pro mě je ale špatné, že se škrtají investice… o 15 miliard se budou snižovat investice zejména do dopravní infrastruktury, do železničního stavitelství, pro vysoké školy, pro zdravotnictví… to je špatně. My jsme vždycky dbali, aby investice rostli a zvláště v této kritické době. My měli do roku 2022 naplánovány investice za 218 miliard,” říká Alena Schillerová. “Nejsmutnější je pro mě záležitost zdravotnictví,” dodává.

Ministr zdravotnictví Zbyněk Stanjura slibuje, že se škrty ve zdravotnictví nedotknou kvality ani dostupnosti a slíbené navýšení platů zdravotníkům prý platí. Kde se tedy škrty projeví? “Velmi dramaticky se snižuje částka na očkování a na investiceNaše vláda se snažila, aby nebyla omezena zdravotní péče, která se netýkala pandemie,” doplňuje předsedkyně.

Svými fotkami jsem provokovala

Andrej Babiš uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu DNES, že byl naštvaný, že 2 miliony na instagramový účet Aleny Schillerové bylo zbytečné, a že tato záležitost poškodila celé hnutí ANO. “Předseda byl naštvaný, protože říkal, že jsem někdy svými fotkami provokovala, což je pravda, jelikož jsem chtěla přitáhnout pozornost k agendě ministerstva financí. Rozhodně bych ale nebyla smutná, kdyby nám sociální sítě zrušily. Více jsem smutná například právě z rozpočtových škrtů… Přesto myslím, že sociální sítě patří dnes k běžné komunikaci,” konstatuje bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Kompenzační bonus skončil

Co Alena Schillerová navrhne pro to, aby zdražování občany zcela nepoložilo? “My jsme připravili konkrétní návrhy, které vláda hodila pod stůl. Připravili jsme návrh na prominutí DPH u energií až na nulu, podpora příspěvků na obnovitelné zdroje pro každou domácnost ve výši 1500 korun a peníze na to by se vzali z tzv. modernizačního fondu. Kromě toho chceme mluvit také o kompenzacích, které skončily. Tyto věci chceme obnovit a neustále připomínat,” slibuje občanům Alena Schillerová v Press klubu Frekvence 1.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme