Aleš Juchelka: Jednání vládní koalice určitě skončí u Ústavního soudu

2. března 2023·Zprávy·Dominika Číčelová

Aleš Juchelka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ve středu bývalý moderátor a nyní poslanec za ANO Aleš Juchelka. S Helenou Šulcovou se bavili o v té době probíhajícím jednání v Poslanecké sněmovně ohledně snížení valorizace důchodů, o tom, proč chce ANO podat stížnost k Ústavnímu soudu, a co se mu na chování vládní koalice nelíbí.

Ve středu večer měli poslanci za sebou už několik hodin jednání v Poslanecké sněmovně o snížení valorizace důchodů. Host Frekvence 1 si odskočil právě ze Sněmovny k nám do studia, aby nám pověděl o atmosféře, která při jednání panovala. “Atmosféra je velmi pracovní a napjatá. Vládní koalice se snaží různými metodami utišit a uchlácholit vládní opozici. Podle mého názoru však překračuje právní normy a vše skončí u Ústavního soudu. Než budeme vůbec hlasovat o stavu legislativní nouze, musíme se pobavit o tom, proč by se měla vůbec vyhlásit. Mělo by se jednat až o krajní řešení a poslední možnost. My s tím nesouhlasíme. Vláda na to spěchá a aby snížila všem důchodcům starobní důchod o 7000 do konce roku, potřebuje to mít ve sbírce zákonů do 22. března. Proto na to tolik spěchá. Měli na to celý půl rok a mohli to udělat kdykoliv. Vláda se bála, že by takové rozhodnutí ovlivnilo hlasy některých důchodců v prezidentské volbě a pak by mohl vyhrát místo Petra Pavla Andrej Babiš. Z toho důvodu to nechala na poslední chvíli,” říká rázně poslanec za ANO Juchelka.

ANO bude podávat ústavní stížnost

Za hnutí ANO tvrdí, že jsou zde na hraně ústavnosti dvě věci, proto budou podávat ústavní stížnost. V případě, že vláda tento návrh prosadí, nový prezident ho podepíše, tak vyjde v platnost a podle slov poslance přijde každý důchodce o 1000 korun měsíčně do konce roku.

Říká, že by chtěl, aby jako zodpovědní politici, kteří tady pro budoucí generace nechají právní stát, který bude bezpečný. Že se stále bude jednat o demokracii, která si váží zákonů, které tu jsou. Pojistka mimořádných valorizací tady funguje 14 let. “To, že jsme ji využili v tuto dobu, je důsledkem vysoké inflace. Pošlapáváme jednu ze základních hodnot právní demokracie. Byl bych nerad, abychom se dočkali toho, že jakákoliv vláda, která tady bude, nezmění nějaký zákon jenom proto, že se jim to hodí do státního rozpočtu,” konstatuje Aleš Juchelka.

Od března budu velice rád spolupracovat

Podle něj každá důchodová reforma vždy přinesla nějakou novinku. My jsme měli komisi pro spravedlivé důchody, kterou vedla paní Danuše Nerudová, byly tam všechny subjekty, které byly v té době v Poslanecké sněmovně. Já nejsem pyšný na to, že jsme nic nedodělali, ale to zabrzdil covid. Řešili jsme jiné a akutní věci. Já budu velice rád spolupracovat už od března, kdy pan ministr slíbil, že předloží penzijní reformu. V tuto chvíli si to řeší vládní koalice sama, což nikdy nebylo,” vysvětluje host Frekvence 1 Aleš Juchelka.

Zprávy - další články

Doporučujeme