Aleš Juchelka: Jurečku beru jako zemědělce než sociálního pracovníka. Každým prohlášením to dokazuje

1. prosince 2022·Zprávy·Barbora Turková·Luboš Procházka

Aleš Juchelka. (Foto: Frekvence 1)

Mnoho lidí si ho pamatuje jako moderátora, ale nyní je z něj politik. Přesněji šéf sněmovního mediálního výboru a stínový ministr práce. Jak se dívá Aleš Juchelka (ANO) na digitalizaci? A co říká o šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi? Odpovídá v Press klubu.

Hnutí ANO zamezilo zrychlenému schválení novely, která zcela ruší automatické zřizování datových schránek obyvatelům. Chce ale jen časový odklad. „Usilovali jsme o to, aby datové schránky měli všichni občané a měli je dobrovolně. Spor vznikl v tom, že od 1.1.2023 měli být datové schránky pro všechny zřízeny. Stalo se ale to, že je nějakým způsobem nemají připravené a chtějí od toho ustoupit. Povinnost není pro všechny občany, aby je měli, ale povinnost státu je umožnit všem, aby je mohli mít. Ten, kdo se odhlásí, může komunikovat s úřady přes poštu nebo na ně chodit. Chtěli jsme, aby se to o rok a půl odložilo, ale tato vládní koalice to zřejmě úplně zrušila,” říká Aleš Juchelka s tím, že postup koalice vůbec nechápe. „Dochází tady k paradoxu. Chceme nějaký posun k digitalizaci směrem kupředu a tento zákon to umožňuje. Piráti to ale brzdí a vytváří nový úřad pro digitální agendu, čemuž nikdo nerozumí. Vůbec nechápu, o co této vládě jde.”

Vypadá to, že občané nebudou mít povinnost od začátku ledna vlastnit datovou schránku. „Je to hlavní část digitalizace. Překvapuje mě to, protože největší digitální projekt, který tady po revoluci byl, je EET. Dalo to strašnou práci, za ty roky to velmi dobře funguje a tato vláda to ruší. Na druhou stranu tady máme od MPSV digitalizaci, která vůbec nefunguje. Říkají, že to funguje, ale nefunguje a Úřady práce jsou před kolapsem. Přijde mi, že tahle vláda buď nesnáší digitalizaci, nebo ji neumí,” myslí si Juchelka. Datová schránka se zřídí automaticky přes Moje ID, bankovní identitu nebo eObčanku. „To funguje už dlouhou dobu, ministerstvo vnitra se na to podle zákona připravuje. Výběr a vklad do datové schránky, to je vložení dokumentu, se neděje za žádný poplatek.”

Andrej Babiš chce lidi spojovat, ne rozdělovat

Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Tvrdí, že změní rétoriku, už nechce být hlavním opozičním lídrem, a že to nechá na jiných, třeba na Aleně Schillerové nebo právě na Aleši Juchelkovi. „Vystupovali jsme takhle všichni, jako jeden tým. Hned, jak se ustanovila vláda Petra Fialy, jsme založili tzv. stínovou vládu, což je letitá opoziční práce opozičních stran. Já mám na starosti sociální problematiku a jsem tak tím pádem slyšet více než dříve. Nicméně žádní bijci nejsme, já se biju za sociální věci, které mi přijdou nelogické. Pana ministra Jurečku beru více za zemědělce, než za sociálního pracovníka a každým svým mediálním prohlášením a výstupem mi to dává jako důkaz. Andrej Babiš říká, že to teď chce nechat na Aleně Schillerové a věnovat se prezidentské kampani,” tvrdí Juchelka.

Podle něj je Babiš více pozitivní člověk než negativní a chce lidi spíš spojovat, než je rozdělovat. „Je to nejsilnější politická figura v České republice, předseda největší politické strany a na něho jsou mediální útoky a tlaky vysoké. Když mu to občas ujede, jsem ochoten mu to odpustit,” popisuje Aleš Juchelka.

Zprávy - další články

Doporučujeme