Alexandra Udženija: Systém přidělování městských bytů je mnohem efektivnější než byl

31. října 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Alexandra Udženija (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija. V rozhovoru jsme se zaměřili na bydlení, výstavbu a změnu pravidel v přidělování nájemních bytů v Praze. Také nás zajímaly protesty v hlavním městě kvůli dopravy.

Budou se v Praze stavět sociální byty a proč se město rozhodlo změnit pravidla jejich přidělování? Došli jsme k závěru, že je potřeba pravidla zefektivnit. Pravidla byla udělaná v minulém volebním období a jak se říká, vždycky je dobré udělat revizi, říct si, co fungovalo, co ne. Za mě tam byl zbytečně bodový systém, protože ho považuju za něco, co nemůže až tak situaci lidí popsat,” uvedla náměstkyně primátora a dodala, že v této věci je podle ní důležitý individuální přístup. “Aby se opravdu pomohlo potřebným. Nicméně po debatě s neziskovými organizacemi a odborníky, se bodový systém zachoval právě u sociálně slabých žadatelů o nájemné, protože tyto byty bude nově udělovat ne Bytový odbor hlavního města Prahy, ale Centrum sociálních služeb Prahy.  To je podle Udženije opravdu skvělý posun a systém je o mnoho efektivnější než byl.

Nová pravidla počítají s pěti kategoriemi lidí, kteří mají nárok žádat Magistrát o nájemní byt. Jsou to byty pro seniory, mladé rodiny, sociálně slabé, hendikepované a vybrané profese,” sdělila Udženija. Mezi vybranými profesemi jsou například hasiči, policisté, zdravotníci. Za poslední zmíněnou kategorii je Udženija moc ráda, protože jim město může nabídnout byty za standardní nájemné. Jsou to služby, které hlavní město potřebuje pro své občany, uvedla v závěru rozhovoru náměstkyně pražského primátora.

Doprava v Praze

V jaké fázi jsou zóny 30 km/h a s tím související protesty, které hodně hýbaly žlučí nejen Pražanů? Sama Udženija protestům aktivistů z 30 pro Prahu nerozumí. Byla jsem i starostkou Prahy 2, centrální městské části. Takže moc dobře vím, že tam, kde bylo zapotřebí zavádět třicítku, tak zavedena byla. Jedná se hlavně o místa kolem škol, dětských a zdravotních zařízení. Není to jen o třicítce. Je to například o vyvyšování vozovky. Může se udělat i širší chodník, tam kde má řidič zpomalit. Takže v žádném případě tyto protesty nerespektuji. Považuji to za šikanu a svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Nemám ráda, když nějaká menšina terorizuje většinu,” uvedla.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme