Americké základně v ČR fandím, ale toto téma se jen probíralo. Momentálně se nic nerozhoduje, říká ministryně obrany

12. dubna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Jana Černochová (Zdroj: ČTK)

V pondělním Press klubu Frekvence 1 jsme mluvili s ministryní obrany Janou Černochovou. Byla ráda, že dostala příležitost uvést na pravou míru záležitost vzniklou v souvislosti s vybudováním americké vojenské základny na našem území. Dále promluvila o pokračující válce na Ukrajině, a co to bude mít za následky pro občany České republiky a zároveň se vyjádřila ke kongresu ODS.

Předsedou ODS je stále Petr Fiala

ODS měla o víkendu kongres, předsedou se stal opět Petr Fiala, který získal 100% hlasů. “Ačkoliv by to mohlo působit až podezřele, podezřelé to není. Asi 25 hlasů bylo neplatných, nejsme stranou, která by volila svého předsedu absolutním počtem všech hlasů. Myslím, že pro Petra Fialu je to opravdu silný mandát, neměl protikandidáta a myslím, že podle výsledků voleb na podzim bylo zřejmé, že i opoziční práce ukázala, že je Petra Fiala skvělým lídrem a snad i události posledních dvou měsíců ukazují, že je i skvělým premiérem. Delegáti kongresu to tak vnímají,” říká poslankyně ODS.

Na nějakou dobu se zhorší životní standard nás všech

V současné době má podle průzkumu ODS velkou podporu a důvěru lidí. Pokud však nezačne vláda v čele s Petrem Fialou řešit problémy lidí, a sice neúnosné zdražování, hrozí, že o tuto nabytou důvěru lidí brzy přijde. “Jako zástupci vládní koalice se určitě musíme snažit zmírňovat negativní dopad války. Válečný zločinec Putin skutečně okupuje Ukrajinu, způsobil tam obrovské ztráty na životech i na ekonomice. Řeší se krize, která může nastat v důsledcích sankcí na Evropu ze strany Ruska. Jednáme o náhradách za ruský plyn, protože v budoucnu by Česká republika neměla být zemí, která byla závislá na ruském plynu. Všechno musíme českým občanům vysvětlovat a zároveň jim nelhat. Neříkat jim: Bude líp. My jim musíme realisticky říct, že kvůli válce na Ukrajině, se skutečně na nějakou dobu zhorší životní standard nás všech. Na druhou stranu je naší morální povinností, abychom se jako republika postavili zločinci Putinovi, a abychom stáli na správné straně,” vysvětluje ministryně obrany České republiky Jana Černochová.

Říkat, že vláda pro Čechy nic nedělá, není fér

K mnohým stížnostem lidí, že vláda se zabývá jenom Ukrajinou a Ukrajinci a pro Čechy nedělá nic, se vyjadřuje tak, že takové nařčení není fér a má jasnou představu o tom, kdo takové věci říká. “Já jsem na svůj resort ministra obrany přišla 18. prosince a za tyto tři měsíce se stala velká spousta zásadních věcí. Zaprvé vrchol omikronu, do toho přišla energetická krize a zároveň ve stejný moment přišla válka. V tuhle chvíli říkat, že se nestaráme o nikoho jiného než o Ukrajinu, není spravedlivé. Já sedím na resortu každý den a řeším běžnou agendu a mimo ní máme navíc ještě Ukrajinu. Tuhle naší práci takhle hodnotí hlavně lidé, kteří s námi prohráli volby a kritizují nás za něco, co oni by rozhodně lépe než my nedělali,” konstatuje poslankyně Černochová.

Téma vojenské základny se otevřelo jen v akademické rovině

Ministryně se nechala slyšet, že chce jednat ve Spojených státech o zřízení americké vojenské základny v ČeskuRáda bych tuto záležitost uvedla na pravou míru. Alexandr Vondra, který je velký podporovatel americké základny na českém území, tuto otázku otevřel na našem kongresu. Já jako občanka České republiky jsem se opakovaně vyjadřovala tak, že bych tomuto projektu také fandila, ale jako ministryně obrany musím konstatovat, že v tuto chvíli na rezortu ministerstva obrany neexistuje žádná žádost z americké strany, že by zde základnu chtěli mít. Pokud budu mít při cestě do USA příležitost hovořit s ministrem obrany, budeme mluvit o společných projektech a o budoucí spolupráci a budeme se bavit i o takových věcech,” uvádí na pravou míru Černochová a dodává, že v tuto chvíli nikdo nevytipovává území. Toto téma bylo otevřeno na akademické rovině. Momentálně nikdo nic nerozhoduje, nikdo nežádá. 

Zprávy - další články

Doporučujeme