Andor Šándor: Dokud se do mírových jednání nevloží USA, tak se posun neuskuteční

31. března 2023·Zprávy·Redakce·Romana Navarová

Generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl bezpečnostní poradce Andor Šándor. V rozhovoru nám prozradil, jak vnímá cestu předsedkyně Poslanecké sněmovny na Tchaj-wan a proč Volodymyru Zelenskyjmu záleží tolik na tom, aby udržel obléhané město Bachmut?

Ve středu skončila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová návštěvu Tchaj-wanu. Šándor v tom moc hmatatelný přínos pro Česko nevnímá. “Byť jsem registroval názor paní předsedkyně před nějakou dobou, když odhalovala tuto cestu a říkala, že Tchaj-wan zaměstnává asi 20 tisíc Čechů, kdežto Čína jenom pět. Přesto tento argument mi nepřijde správný, proč ohrožovat 5 tisíc Čechů, kteří jsou zaměstnáváni Čínou. Uvidíme, jaký z toho bude výsledek, asi v tuto chvíli je těžké předjímat, ani jsem nebyl účastěn delegace. Přijde mi to jako první nesoulad zahraniční politiky v novém složení,” uvedl. Sám generál vnímá Čínu jako důležitého hráče. “To je přece zřejmé a v tuto chvíli bych se díval zdrženlivě. Navíc, když už tam byl předseda Senátu. Takže politicky jsme si to už odehráli před rokem nebo dvěma, jestli se nepletu,” dodal.

Je ukrajinský Bachmut strategickým místem?

Ukrajina tvrdí, že Rusové bojují o bezvýznamné město. “My se teda musíme ptát, proč Ukrajina Bachmut takto brání, bezvýznamné není. Samozřejmě dobytím Bachmutu se otevírá další cesta na Kramatorsk a vlastně dokončení obsazení Donbasu tak, jak si to Rusové předsevzali. Samozřejmě obě strany tam vykrvácí, to je bohužel realita,” říká Šándor.

Také NATO cvičí v různých státech vojáky na techniku, která je dodávána na Ukrajinu. Nedá se toto považovat už za zapojení jednotek Severoatlantické aliance do konfliktu? “Jsme v konfliktu s Ruskem od té doby, kdy jsme začali uvalovat sankce a došlo k obchodnímu a ekonomickému konfliktu… Já jen doufám, že se nedotlačíme do konfliktu horkého, protože řadu už červených linií jsme překročili. Samozřejmě je to pomoc, která takto může být vnímána, byť ujišťujeme Rusko, že s nimi nechceme jít do války, po mém soudu ani Rusko nechce jít do války se Severoatlantickou aliancí. Víte, když nejste schopni dobýt Charkov 30 km od ruských hranic, tak se nestrašme, že pojedou až do Prahy, to jsou prostě takové schízy,” dodal.

Ruský prezident Vladimír Putin podle analytiků z amerického institutu pro výzkum války stále usiluje o celkové vítězství ve válce na Ukrajině a odmítá podle něj úvahy, že současná realita na bojišti by měla vést k nějakému jednání o řešení toho konfliktu. Sám Šándor vnímá, že cíle ruské invaze jsou omezeny. “Nepodařilo se jim ty začátky dát takovým způsobem, jak plánovali. Obě strany mají možná pocit, že mohou bojem získat víc než jednáním,” myslí si.

Na druhou stranu podle generála vydání zatykače na Vladimíra Putina celé věci neprospívá. “Přijde mi to hodně nešťastné a představa, že ho přivedeme před tribunál v Haagu, mi přijde úplně lichá. To bychom museli dobýt Moskvu. To jsou věci, které tomu nepomáhají,” uvedl a dodal, že by pomohlo, kdyby se do situace více vložila USA. “Jsem opravdu přesvědčen, že dokud se do snahy o mírová jednání a řešení nevloží USA, tak posun se prostě neuskuteční… Je potřeba jednání skutečně vést a budou velmi obtížná a složitá. Chápu, že jednat s lidmi jako je Putin a Lavrov, kteří nám do poslední chvíle lhali, že Ukrajinu napadli, je těžké, ale já to vidím na dlouhá léta jako problematický neuralgický bod pro Evropu z řady různých důvodů.”

Zprávy - další články

Doporučujeme