Bohumil Pečinka: Mobilizace znamená vyhlášení války, ruský režim musí být v úzkých. Nikdo neví, co chtějí dělat

22. září 2022·Zprávy·Barbora Turková·Helena Šulcová

Bohumil Pečinka. (Foto: Frekvence 1)

Zastropování energií, komunální volby a částečná mobilizace Ruska. Témat je v posledních dnech opravdu hodně a k těm všem se vyjádří politický komentátor Bohuslav Pečinka, který byl hostem Press klubu.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci. Rusové se bouří v ulicích. Podle Bohumila Pečinky je prezident v úzkých. „Tohle je asi čtvrtá nebo pátá fáze celé operace, která začala v únoru. Původně měl do tří dnů být dobit Kyjev, poté za 14 dnů. Následně došlo k ruské protiofenzivě na severu a jihu a během ní ušli jen pár kilometrů. Teď jsme svědky ukrajinské ofenzivy a platí paradox, že zatím Ukrajinci měli málo zbraní a munice, ale hodně vojáků, tak Rusové měli málo vojáků a hodně munice. Nyní se to ale převážilo. Západ začal výrazně dodávat Ukrajincům zbraně, oni postupují a Rusům chybí munice. Mobilizace ale defacto znamená vyhlášení války. Chci ale vzdát hold lidem, kteří jdou do ulic ruských měst a demonstrují. Už několik měsíců tam chodí paragraf trestního zákoníku, kdy oni můžou být za tohle až na šest let odsouzeni. Režim musí být v úzkých už jenom z toho, že dává tyhle drakonické tresty nebo paragraf o tom, že deset let dostane voják, který se dobrovolně vzdá,” říká Pečinka. Putin vyhrožuje použitím jaderných zbraní. „Pokud něco použijí, tak to budou taktické zbraně. Je to ničivé, ale není to Hirošima. Nikdo neví, co chtějí v této situaci dělat.”

Vláda zastropovala ceny energií, premiér Petr Fiala se k tomu vyjádřil v nedělním projevu. Lidi určitě neuklidnil, ale řekl všechno, co měl říct. Situace je tak vyhrocená, že si lze obtížně představit, co by měl říct. V pátek byl schválen zákon o zastropování, ale ještě tam nebyla čísla. To, co bylo zastropováno od 1. listopadu, se dozvíme v řádu týdnů. Lidem začala teď chodit zvýšené platba za plyn, ale to jsou čísla, která se vztahují k situaci, o které nevíme, jaká bude. Nevím, na kolik to bude od listopadu zastropováno,” komentuje Pečinka. Vypadá to ale, že vláda Petra Fialy politicky tuto zimu přežije. „Každá krize prověří lidi a nikdy nevíte, jak lidé zareagují. Jeho pozice je velmi otevřená.”

 

Ve chvíli, kdy se SPOLU dostala k vládě, padla firma Bohemia Energy, následně se ukázalo, že inflace už v té době byla poměrně významná, pak přišla válka na Ukrajině. „Sesypalo se to během několika měsíců. Pro politika je důležité říct si, jaké má priority. Do toho přišlo formální řízení evropské unie. Situace je vážná, ale na druhou stranu ceny energií se nemohly vyřešit už v únoru. Všechno mělo svůj čas, z našeho pohledu to bylo asi pozdě. Lidem teď začínají docházet zálohy a firmy, které zálohy posílají, neví, jaké ceny budou v listopadu, tak je začínají nadsazovat. Je to nešťastná situace a jde o to, jak se s tím vypořádat. Dělá se spousta věcí, rozhodující bude vládní nařízení, které naplní zákon, který byl přijat v pátek, jaké budou ceny a od čeho se budou odvíjet. Nejpozději uvidíme koncem září, začátkem října, jak to všechno dopadne,” říká politický komentátor.

O víkendu nás čekají komunální volby, podle Pečinky se ale nejedná o reakci na současnou situaci. „Třeba hnutí ANO ztratilo oproti minulým komunálním volbám v roce 2018 třetinu kandidátky. A i tak jich má málo. Určité referendum to může být ve větších městech, ale ne v malých obcí. Komunální volby od roku 1990 se stále více lokalizují, lidé už znají místní politiky, kteří už mají nějakou historii a podle toho se rozhodují,” říká politický komentátor Bohumil Pečinka.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme