Čeká nás nedostatek piva? Kvůli změnám klimatu zřejmě nebude dost ječmene na slad

19. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

shutterstock

V odborném žurnálu Nature Plants vyšla nedávno studie, která ukazuje, že cena piva by se v příštích letech mohla až zdvojnásobit. Sucho a vysoké teploty totiž konzistentně likvidují úrody ječmene, kterému nesvědčí. Ječmen, ze kterého se dělá slad, je přitom stěžejní přísada pro vaření piva.

Ječmen podobně jako další obiloviny reaguje na změny globálního klimatu negativně. Pokud je v klíčovém období sucho a nebo příliš vysoké teploty, ječmen je pro sladování nepoužitelný. A právě tyto dvě věci nás mají do budoucna čekat čím dál častěji.

Vědci z Číny, Velké Británie a Spojených států se proto rozhodli podívat se věci na zoubek a zjistit, jaký mají extrémní výkyvy počasí vliv na ingredience potřebné pro výrobu piva a potažmo jeho výslednou cenu.

Zvažovali hned několik scénářů – buď poměrně optimistický, ve kterém se v blízké budoucnosti podařilo snížit množství emisí a oteplování dostat pod kontrolu a sucho i vedra v něm nastaly ve 4 % roku, i podstatně více dramatický, kde se to nepodařilo a k oběma jevům docházelo ve 31 % roku.

A jak výzkumy dopadly? V tom nejlepším scénáři poklesne světová produkce ječmene o 3 %, v tom nejpesimističtějším o 17 %. To na první pohled nevypadá až tak tragicky. Skutečnost je pro pivo ovšem přece jen trochu drsná. Většina ječmene se na světě spotřebuje ke krmení dobytka chovaného v masném průmyslu. Pivo je ovšem pro lidstvo o mnoho postradatelnější, než maso. Nedostatek ječmene na něj proto padne v o hodně větší míře.

Podle vědců by se tak cena piva mohla v dalších letech až zdvojnásobit a světová konzumace by mohla klesnout o 16 %, tedy zhruba 29 miliard litrů. To se přibližně rovná roční spotřebě piva celých Spojených států.

Změny v produkci, spotřebě i ceně by se v takovém případě pochopitelně lišily stát od státu. Pokles ve spotřebě by měl postihnout hlavně chudší státy, jako je třeba Argentina, ve kterých by si lidé nadále nemohli pivo tak často dovolit. Nárůst cen by byl přitom nejvyšší právě ve státech, kde pití piva patří k tradiční kultuře a kde jsou lidé zvyklí pít ho více, než v jiných státech. Tam by totiž nezmizela poptávka, nabídka by ale byla nižší. A to by se mohlo týkat České republiky.

Pro milovníky piva však existuje ještě poslední naděje. Vědcům by se mohlo podařit vyšlechtit odolnější druhy ječmene, které by si s extrémnějším klimatem poradily lépe, než jak je tomu v případě dnešních obilovin. V takovém případě by pivo mohlo být zachráněno.

Zprávy - další články

Doporučujeme