Chlapec chtěl mít co nejvěrohodnější model sopky. Při erupci zranil desítky lidí

23. září 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Vědecký workshop v jižní Indii se hrubě nepovedl. Jeden ze studentů totiž chtěl být se svým modelem sopky natolik autentický, že ji naplnil několika malými kamínky.

Chlapec chtěl tím dosáhnout co nejvěrohodnější erupce, ale vůbec mu nedošlo, že by mohl svým pokusem někoho zranit. Student nejenže přidal do sopky kamínky, ale použil i dosud neznámý typ výbušniny, patrně střelný prach.

Erupci měla způsobit směs octa a jedlé sody, která se v takovýchto projektech používá nejčastěji. Chlapci to však nestačilo a výbuch chtěl zdokonalit. Ten způsobilo zapálení zmíněné dosud nezjištěné látky, která ve spojení s octem s jedlou sodou a kamínky v kráteru způsobila nevídané představení, na které dotyční jen tak nezapomenou.

Velký tlak sopka neustála a masivní exploze model rozcupovala na drobné kousky, které spolu s kamínky zranily 59 osob. Většina přihlížejících byla zraněna jen lehce.

Podle policie byl výbuch slyšet do vzdálenosti jednoho kilometru. Vyšetřování také naznačilo, že k takové explozi byl zapotřebí zhruba jeden kilogram hořlavé směsi. Případ se nadále prošetřuje.

Zprávy - další články

Doporučujeme