Danuše Nerudová: Chci zabránit efektu, ke kterému došlo při minulé prezidentské volbě. Negace odradila voliče natolik, že nešli k volbám

18. ledna 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Danuše Nerudová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla profesorka ekonomie, neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Ta skončila v prvním kole prezidentských voleb na 3. místě. V rozhovoru nám prozradila, jak její rodina přijala nepostup do druhého kola, vnímá to jako největší zklamání voleb a co kampaní získala či ztratila?

Sociální sítě obletěla po skončení prvního kola prezidentských voleb fotografie, kde starší syn Danuše Nerudové, Filip, sedí v křesle a přiznává slzy. Bere to právě on nejhůře? “Samozřejmě, že mu to bylo líto, ale přičítala bych to z velké části emocím. Musím říct, že jsem na něj nesmírně hrdá jako máma, protože se nebál. Na sociálních sítích ukázat fotku, která neměla jít ven, sdílet ji a napsat, že je normální, když kluci brečí, protože mají také emoce. Musím říct, že v tomto ohledu jsem na něj opravdu nesmírně hrdá,” uvedla na začátek Press klubu nejen neúspěšná kandidátka na prezidentku, ale hlavně hrdá matka.

View this post on Instagram

A post shared by Filip Neruda (@filip.neruda)

Lidé měli strach, že by Nerudová v druhém kole neuspěla

Podle některých expertů, politologů a komentátorů je profesorka největším zklamáním letošních voleb. S tím Nerudová nesouhlasí. “Jak pro koho. Musím říct, že mandát skoro 800 tisíc hlasů je skutečně velmi silná podpora, navíc rozložená napříč regiony. Je to podstatně víc, než dostaly některé parlamentní strany. Beru to jako obrovský závazek. Hovořila jsem o tom, že i cesta je cíl a mise byla splněna. Na to, že to nakonec bylo 14 % a nebylo to dvacet, jak jsem o tom hovořila v pátek, že bych to považovala za úspěch. Je to do jisté míry způsobeno mimořádnou situací. Poměrně velké procento voličů nebylo rozhodnuto, skoro jedna třetina se rozhodovala v den voleb. Dokonce někteří ve volební místnosti,” říká s tím, že jí každý den chodí zprávy s tím, že ji původně lidé chtěli volit, ale nakonec se přiklonili k silnějšímu kandidátovi voleb. “Měli strach z toho, že já bych v druhém kole proti Andreji Babišovi neuspěla.”

Nerudová zatím výsledky voleb se svým týmem neanalyzovala. “Čas teď nemáme. Slíbila jsem ještě podporu Petru Pavlovi. Takže do konce příštího týdne celý můj tým a dobrovolníci pomáhají, ale už jsme domluveni na nějaké formě briefu. Protože každý by si z toho samozřejmě chtěl odnést nějakou zkušenost a poučení. Takže se tak za 14 dní sejdeme, abychom probrali, kde jsme viděli chyby, které mohly být fatální, dílčí,” popsala.

Kampaní Nerudová mnoho získala

Během kampaně Nerudovou nejvíce kritizovali za kauzy na Mendelově univerzitě. Nebylo zrovna toto podceněno, neměla více komunikovat a vysvětlovat? “Situace kolem univerzity byla nesmírně složitá, ale i komplikovaná na vysvětlení. Teď když se dívám zpětně, tak ano, možná jsme zvolili špatnou strategii… Možná jsme měli… odpovídat obecně a okamžitě. To si myslím, že rozebereme a bude to pro nás i poučení v krizové komunikaci,” řekla profesorka.

Kandidaturou na prezidentku České republiky ztratila hlavně soukromí, přesto sama tvrdí, že daleko více získala. “Daleko více jsem získala i v lidské rovině. Lidé v týmu se za tu dobu stali naší širší rodinou včetně dobrovolníků, protože jsme byli ve velmi úzkém kontaktu a z části jsme dokonce trávili i dovolenou. Takže musím říct, že to je to, co mě lidsky nesmírně obohatilo, a pak i ježdění po regionech, setkávání s lidmi,” uvedla. Nerudová projela 300 míst napříč Českem. Poslouchala osobní příběhy lidí a minimálně s tisícovkou si podala ruku. “To je něco, co vás nesmírně obohatí na celý život a trošku vám změní perspektivu pohledu na svět.”

Šla by do boje o Hrad znovu?

“Vím, že dobrovolníci by si to přáli, už o tom mluvili dokonce někde i s novináři. Já teď do konce příštího týdne chci skutečně pomoci k tomu, aby Andrej Babiš nebyl prezidentem. Pak si chci s rodinou zajet na dovolenou, abych si odpočala, a pak budu řešit, co dál,” popsala profesorka svůj další postup v následujících týdnech. Z veřejného prostoru ale rozhodně nezmizí. “Cítím velký závazek kvůli naději, kterou jsem vzbudila u mladé generace. Pootevřela jsme jí dveře. V kampani pochopili, že nemusí sedět v koutě, že mohou být aktivně součástí změny a být slyšet. Já jsem koneckonců chtěla, aby témata, která jsem pro ně otvírala, tak aby byla i součástí kampaně Petra Pavla. Na tiskové konferenci jsme hovořili o tom, že máme strach, aby mladí přišli k volbám, že témata si přinese (Petr Pavel pozn. red.) na Pražský hrad, že se obklopí mladými lidmi a bude jim dopřávat sluchu v případě, že bude zvolen,” vysvětluje.

O  tom, že kampaň bude v následujících 14 dnech drsnější nepochybuje. Přesto je podle Nerudové důležité udržet pozitivní linku. “Chtěla bych zabránit efektu, ke kterému došlo při minulé prezidentské volbě, že negace odradila voliče natolik, že zůstali doma a nešli k volbám.”

Zprávy - další články

Doporučujeme