Do Česka míří silné lijáky. Kolik naprší u vás? MAPY DEŠTĚ

16. září 2016·Zprávy·Redakce

V Česku končí léto. Postupující studená fronta v pátek utne tropické třicítky, které vystřídají silné deště, před nimiž meteorologové dokonce varují ve výstraze. O víkendu navíc přijde ochlazení o deset stupňů. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha meteorologů se týká Plzeňského a Jihočeského kraje, konkrétně Klatovska, Domažlicka, Strakonicka, Prachaticka a okolí Českého Krumlova. Varování před silným deštěm platí od pátku 22:00 do 6:00 v neděli. Vlivem silných lijáků navíc mohou v těchto oblastech stoupnout hladiny řek. 

Zatím ale platí na většině území Česka kvůli teplu a suchu nebezpečí vzniku požáru, v Praze je toto nebezpečí vysoké. Snížit by ho měly právě až předpokládané srážky v pátek večer a o víkendu.

AKTUÁLNÍ MAPA SITUACE NAD ČESKEM – klikněte ZDE.

POSTUP OBLAČNOSTI STŘEDNÍ EVROPOU – klikněteZDE.

“V sobotu očekáváme na většině našeho území déšť, místy vydatný, hlavně na jihozápadě Čech,” uvedli meteorologové. Podle nich by od pátečních 22:00 do nedělních 06:00 mohlo v této oblasti místy spadnout v úhrnu 70 až 100 milimetrů srážek.

Než zaprší, hrozí riziko požárů

Do pátečních 20:00 zatím zůstává v platnosti výstraha meteorologů před rizikem vzniku požárů. Na pozoru by se před tím měli mít zejména lidé v Praze a v nižších polohách ostatních krajů. V lesích a jinde v přírodě by proto neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem nebo používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

PSALI JSME: Sbohem, léto! Užijte si poslední slunečný den, s pátkem přijde podzim

Předpověď na víkend

V pátek už bude oblačno až zataženo, přeháňky a místy bouřky. Noční teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 23 až 27°C. Mírný jihovýchodní vítr.

V sobotu bude zataženo až oblačno, déšť. Noční teploty 16 až 12 °C.  Denní teploty 18 až 22 °C. Mírný západní vítr.

V neděli bude oblačno až zataženo, občas déšť. Noční teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 16 až 20 °C. Mírný severozápadní vítr.

Výhled na příští týden

Podle předběžné předpovědi meteorologů by se mohlo počasí umoudřit. Přeháňky ustanou, bude oblačno, ale teploty by se měly pochybovat jen kolem 20 °C. Do Česka tak už nejspíš dorazí babí léto.

Mapy deště

FOTO: Reprofoto ČHMÚ, Meteopress

Zprávy - další články

Doporučujeme