Dominik Hašek: Mistrovství je pro náš nároďák obrovská výzva, očekávání jsou velká

10. května 2024·Zprávy·Barbora Turková

Dominik Hašek (Foto: Frekvence 1)

V pátek 10. června začíná v Praze a Ostravě dlouho očekáváné mistroství světa (MS) v hokeji. Hostem Press klubu proto nemohl být nikdo jiný, než legendární hokejista Dominik Hašek.

V pátek odstartuje MS v hokeji, které hostí Praha a Ostrava. Česko čeká první zápas od 20.20 s Finskem. Vítěz Stanley cupu a olympijský vítěz se těší na každý šampionát, ten domácí je ale přeci jen speciální. „Je to obrovská výzva pro náš nároďák. Jsme hokejový národ a očekávání jsou velká. Mě se nepodařilo si v Praze zahrát, nejblíže jsem k tomu měl v roce 1985, kdy mě trenéři vyřadili ze sestavy den před MS a byl jsem jako třetí brankář. Třetí brankář tenkrát na MS nejezdil a zůstal doma. Příprava tenkrát nebyla ideální, ale nakonec Jirka Kralík to zavřel a kluci podali vynikající výkony a stali se mistry světa,” hodnotí Hašek. Sestavy jednotlivých týmů se mění, protože všichni čekají, který z týmů vypadne z NHL. „Většina týmů už vypadla z NHL, takže pokud tam je zájem ze strany těch hvězd, tak na mistroství jet můžou. Vynikajících jmen tu bude spoustu, i když někteří ještě nejsou tak známá. Budou tady skvělí hráči a jestli se někdo o něco bojí, tak to je naše mužstvo, aby jsme tu měli ty nejlepší hráče, kteří nás dovedou, kam chceme.

Český tým má za sebou hodně těžké roky. Poslední zlato je z roku 2010, od roku 2012 jsme museli vydržet desetileté čekání na medaili. Před dvěma lety jsme získali bronz. „Je to dlouhá doba od titulu, v týmu máme dnes jediného hokejistu, který tam tenkrát byl, což je Roman Červenka. Ostatní kluci po tom touží. V roce 2022 jsme předváděli velmi dobrý hokej a všichni touží po medaili. Mistroství je tady u nás a každý touží po zlaté, takže stres na kluky určitě bude a všichni máme ty největší cíle,” říká Hašek, který má na kontě Stanley cup i olympijské zlato.

Za současných podmínek nejde, aby Rusko hrálo na MS

Současná česká soupiska jsou všechno brankáři z NHL –  Petr Mrázek (Chicago), Karel Vejmelka (Arizona), Lukáš Dostál (Anaheim). „Já nemám jasno s jedničkou, asi Mrázek, ale nerad bych někoho upozaďoval. Trenéři už vědí a nějak se rozhodnou a v tomhle případě to ani nebude definitivní, jak to bylo třeba v tom roce 1985. Může se to klidně měnit i během mistroství podle formy. Kluci jsou to zkušení a na postu brankáře nemáme určitě slabinu.” Jak sám Hašek říká, současný hokej se oproti tomu, kdy hrál on, změnil. „Pořád se puk musí dopravit do sítě, ale když ty zápasy vidíte a máte tu možnost podívat se na ty historické zápasy, tak vidíte, že se hokej vyvíjí. Roli v tom hrají hokejky, výstroj a rychlost je z toho důvodu větší. Trochu jinak se píská, ale hráči jsou rychlejší, umí přesněji vystřelit a vyvíjí se to. To, co stačilo před dvaceti lety, by dnes už nestačilo, ale jsou starší hráči, kteří se tomu vývoji dovedou přizpůsobit a patří k těm nejlepším. Brankáři jsou lepší, šikovnější, mají vymakanější styl, mě ale přijde nudnější, ale účel světí prostředky,” usmívá se úspěšný hokejista.

Už třetím rokem si na mistrovství nezahraje Rusko kvůli agresi na Ukrajině. Někteří mluví o tom, že by se sport a politika neměly míchat. „Bohužel nemůžou hrát. Kdyby reprezentovali Rusko za současných pravidel, tak to znamená eskalaci války. Reprezentují hrozné činy ruské federace. Kdyby Rusové hráli na mistroství světa znamenalo by to mnoho mrtvých na ruské i ukrajinské straně.Hokej je pro mě krásná hra, ale vždycky když jde o člověka, tak ho postavím výše. Já chci ruským sportovcům pomoct, byl bych rád, kdyby se vrátili, jsou to sportovci a nedovedu si představit, že by moje kariéra byla na mezinárodním poli zakázaná, ale za současných pravidel to nejde,” je přesvědčený Dominik Hašek.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme