Fanoušci Harryho Pottera smutní. Zemřel představitel Brumbála, herec Michael Gambon

28. září 2023·Zprávy·Redakce

Michael Gambon (Zdroj: Profimedia)

Smutnou zprávu se dozvěděli fanoušci filmové série Harryho Pottera. Zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, který si v sáze o kouzelnickém chlapci zahrál ředitele Brumbála. Oceňovaný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici. Bylo mu 82 let.

“Michael, milovaný manžel a otec, zemřel pokojně v nemocnici se svou ženou Anne a synem Fergusem po boku. Prodělal zápal plic,” uvedla rodina a požádala o respektování soukromí.

Rodák z Dublinu odjel za prací do Londýna. Věnoval se ochotnickému divadlu a uspěl v konkurzu do Londýnského národního divadla Old Vic, kde spolupracoval s Laurencem Olivierem. Shakespearovský herec Gambon byl nominován na ceny Emmy a Zlatý glóbus za ztvárnění amerického prezidenta Lyndona Johnsona v televizním filmu Cesta do války. Hrál i ve filmech Gosford Park a Ospalá díra. V roce 1998 byl povýšen do šlechtického stavu.

View this post on Instagram

A post shared by Harry Potter Film (@harrypotterfilm)

V roli ředitele kouzelnické školy v Bradavicích nahradil Gambon Richarda Harrise. Ten byl profesorem Brumbálem v prvních dvou dílech Harryho Pottera, ale v říjnu 2002 zemřel na rakovinu.

Zprávy - další články

Doporučujeme