Frekvence 1 vytvořila první zprávy generované AI. Nepoznáte, že ve videu nevystupuje skutečný moderátor

7. března 2024·Zprávy·Redakce

Možnosti dnešních technologií jsou dalekosáhlé. Nakupujeme online, seznamujeme se online, koukáme na zprávy online a před nějakou dobou přibyl do virtuálního prostoru další významný hráč - umělá inteligence.

Možná jste už slyšeli o tom, co všechno dokáže, možná jste měli příležitost si ji sami vyzkoušet. Vaše děti ji pravděpodobně používají stejně běžně jako vy používáte internový vyhledávač. Praktickou ukázku toho, čeho všeho je AI tedy Artificial Inteligence schopná, jsme pro vás připravili i my.

Frekvence 1 vytvořila první zprávy a s nimi související video, které je automaticky generováno umělou inteligencí. Vychází z obsahu zpráv, které slyšíte každé ráno v éteru, umělá inteligence ho “pouze”  převedla do psané formy a vytvořila z něj video.

Máte pocit, že Tomáš Fíla, moderátor Frekvence 1, vám v něm skutečně přináší výběr z dnešních zpráv? Nikoli. Tomáš Fíla stál samozřejmě u zrodu těchto AI videí, ale to, co vám v těchto zprávách sděluje, on sám nikdy doopravdy neřekl. Umělá inteligence použila jen jeho hlas, intonaci a samozřejmě tvář a gesta.

“Když za mnou s touto nabídkou lidé z digitálního teamu Frekvence 1 přišli, bylo pro mě ze začátku nejsložitější pochopit, co by to vlastně mělo dělat. Nebo spíš přijmout myšlenku, že by něco takového vůbec bylo reálné,” říká k tomu Tomáš Fíla.

“Moje práce spočívala v tom, že jsem si stoupl před kameru a chvíli na ni mluvil. Četl jsem knížku, něco jsem vyprávěl. Kamera natočila můj obraz, gesta a slova – intonaci a dikci. To bylo vše. 

“Když jsem pak uviděl výsledek, byl jsem na jednu stranu ohromen. Připadalo mi to jak něco ze sci-fi. Jako bychom najednou žili ve sci-fi filmech, které známe jen z televize a připadají nám nereálné. Na druhou stranu je pro mě trochu děsivé, že můžu říct i to, co jsem nikdy neřekl. Myslím, že je důležité, aby s těmito technologiemi pracovali jen lidé se srovnanými morálními hodnotami,” uzavírá Tomáš.

Video generované umělou inteligencí se dvakrát denně aktualizuje.

Zprávy - další články

Doporučujeme