Hamáček: Ruská reakce je silnější, než se čekalo. ČR zváží další kroky

19. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). (Foto: ČTK)

Ruská reakce na vyhoštění 18 ruských diplomatů z ambasády v Praze je silnější, než Česká republika očekávala, řekl dnes novinářům vicepremiér a šéf diplomacie Jan Hamáček (ČSSD). Bude jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o tom, zda je na místě další krok z české strany.

Rusko vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády včetně zástupce velvyslance, ze země musejí odjet do půlnoci.Reakce je silnější, než jsme očekávali. Je to víc diplomatů, než my jsme vypověděli zpravodajských důstojníků,” konstatoval Hamáček. Dodal, že Česko reakci očekávalo, ale ve chvíli, kdy je pouze obětí, je značná. O dalším kroku české diplomacie chce s Babišem jednat zejména kvůli vyhoštění zástupce českého velvyslance.

Vyhoštění 20 diplomatů českou ambasádu v Rusku paralyzuje

Vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě v principu velvyslanectví paralyzuje, řekl na dnešní tiskové konferenci vicepremiér. Skončil celý politický i hospodářský úsek, jediné, co nadále funguje, je podle něj konzulární úsek. Vyhoštěn byl i zástupce českého velvyslance Vítězslava Pivoňky.

Češi vyhoštění z Moskvy by se měli vrátit dnes večer. Česká republika pracuje na vyslání vládního speciálu, koordinuje i odjezd Rusů vyhoštěných z Česka.

Česká republika se rozhodla vyhostit 18 ruských diplomatů kvůli podezření, že příslušníci ruské tajné služby se zapojili do výbuchu skladu munice ve Vrběticích z roku 2014.

Zprávy - další články

Doporučujeme