Irena Storová: Mým úkolem je chránit veřejné zdraví. K vakcíně Sputnik V máme málo informací

13. dubna 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Luděk Staněk

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Foto: ČTK / Roman Vondrouš

Ruská vakcína proti novému typu koronaviru Sputnik V je v médiích skloňována téměř denně. Její využití na území České republiky ale zatím na pořadu dne stále není. Podle šéfky Státního úřadu pro kontrolu léčiv Ireny Storové chybí úřadu zásadní informace a proces schválení by tak mohl trvat ještě měsíce. V pořadu Press klub situaci okomentovala v rozhovoru s Luďkem Staňkem.

Schválení vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19 se v České republice stalo horkým tématem. Podle prezidenta je každý, kdo brání používání vakcíny na území Česka, zodpovědný za úmrtí dalších lidí. Právě šéfka Státního úřadu pro kontrolu léčiv měla být vedle Jana Blatného jednou z překážek uvedení vakcíny na trh.

Podle Storové je ale situace daleko složitější. “V tuto chvíli platí, že z hlediska posuzování vakcíny Sputnik nebyl na SÚKLu zahájen žádný proces. Oficiálním procesem by pro nás byla třeba žádost od ministerstva zdravotnictví, kterou by mohlo SÚKL požádat o odborné stanovisko k výjimce, kterou by eventuálně ministerstvo mohlo za nějakých mimořádných podmínek udělit. My máme k dispozici málo informací a nedají se z nich vyvodit žádné závěry, jestli se vakcínou Sputnik dá, nebo nedá očkovat,” uvedla Storová v rozhovoru s Luďkem Staňkem v pořadu Press klub na Frekvenci 1. Že zatím o posouzení Sputniku V nikdo nežádal potvrdila i 8. dubna pro server iRozhlas.cz.

Storová v čele SÚKLu ctí tradiční procesy. “Jsem přesvědčená, že procesy, které podle evropského nařízení mají probíhat na úrovni Evropské agentury pro léčivé přípravky mají svoje opodstatnění, my se na nich všichni jako jednotlivé lékové agentury podílíme. Jsem si jistá, že agentura EMA bude vakcínu Sputnik V posuzovat úplně stejně, jako dřív posuzovala jiné vakcíny, které již v tuto chvíli podmínečnou registraci mají. Mým úkolem je chránit veřejné zdraví,” řekla.

Celý úřad je podle nyní Storové pod extrémním tlakem. Nadále se ale podle jejích slov snaží dělat to nejlepší pro ochranu veřejného zdraví. “Od té doby, co před rokem vypuknl covid-19, jsme pod časovým tlakem. V podstatě na všechno, co souvisí s covidem, je kladen obrovský důraz. Všechno probíhá v extrémně zrychlených režimech,” popsala v rozhovoru.

“Samozřejmě nesmíme zanedbávat ani běžnou agendu, kterou musíme dále vykonávat. Dá se říct, že už rok naše práce nemá pracovní dobu, naše víkendy nejsou víkendy. Hodně se to zrychlilo. Ještě před Vánoci, kdy byla udělena první podmínečná registrace vakcíně Pfizer, tak ještě 23. prosince v noci jsme kontrolovali a posuzovali všechny ty texty. Tohle už vlastně děláme kontinuálně pořád, práce je hodně a my jsme si vědomi urgentnosti. Všichni děláme, co můžeme,” vyjádřila se.

Poslechněte si celý rozhovor: 

Zprávy - další články

Doporučujeme