Ivan Bartoš: Mezi vládou a občany by měl být veden dialog. Jen tak dojdeme k pozitivním výsledkům

2. prosince 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Ivan Bartoš. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Pirátské strany a kandidát na ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš. Jak dopadla jeho schůzka s Milošem Zemanem? Má prezident problém s některým z nominovaných pirátských kandidátů. Je pro něj přijatelné zavedení povinného očkování pro určité profese a pro lidi nad 60 let? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

V pondělí měl Ivan Bartoš schůzku s prezidentem. Do poslední chvíle nebylo jasné, jakým způsobem setkání proběhne. Nakonec se zvolila možnost osobního střetnutí, kdy prezident seděl ve skleněném boxu a hovořil ze vzdálené pozice s kandidátem na ministra. Hodnotím to setkání jako inspirující. Prezident měl v oblasti MPSV (Ministerstva práce a sociálních věcí pozn. red.) dobré postřehy,” uvádí předseda Pirátů. “Schůzka se týkala jak Ministerstva pro místní rozvoj, tak i gesce, která nesouvisí s Ministerstvem digitalizace. Diskutovali jsme o klíčových problémech pro dané resorty,” říká a dodává, že se Zeman zajímal o bydlení, podporu malých obcí v oblasti digitalizace, jak bude ukotvená transformace a konkrétní cíle, kterých by Česko v digitalizaci chtělo dosáhnout.

Za pirátskými kandidáty Bartoš pevně stojí. “Ať je to Jan Lipavský nebo Michal Šalamoun… Počkáme, až se pan prezident setká se všemi kandidáty,” uvádí s tím, že se o tom bavili pouze na obecné úrovni. Přesto věří, že Zeman bude nakonec souhlasit. “Věřím, že ta vláda bude jmenována jako celek, věřím Petrovi Fialovi, který vyjednává a hovoří se, že k 15. prosinci by vláda měla být komplet a měla by být předána moc, děláme pro to všechno,” dodává předseda.

Povinné očkování není řešením

Vláda v demisi chce v čele s premiérem Andrejem Babišem prosadit povinné očkování pro řadu profesí a pro lidi nad 60 let. Pro Bartoše toto jako celek přijatelné není. “Souhlasím s tím, co k tomu řekl profesor Válek. V řadě profesních organizací už je proočkovanost nad 80 %,” popisuje, ale dodává, že by s tlakem v některých oblastech byl opatrný. S povinným očkováním seniorů nad 60 let nesohlasí.“Jde vidět, že většina zemí, které mají vyšší proočkovanost nikdy nepřistoupila k tomu, že by toto zvažovala. Dosáhly těch čísel dobrou kampaní, vysvětlováním a nenechaly se převálcovat dezinformacemi,” popisuje a myslí si, že mezi občany a vládou by měl být veden dialog a doufá v to, že nastupujicí vláda se tohoto bude držet, protože jen tak mohou přijít pozitivní výsledky.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme