Ivan Pilný: Jestliže má vláda mnoho priorit, tak nemá žádnou

30. listopadu 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ivan Pilný (Foto: Frekvence 1)

Ve středu se ve Sněmovně projednával státní rozpočet na příští rok. Proto jsme si do Press klubu pozvali bývalého ministra financí Ivana Pilného, který nám aktuální dění okomentoval.

Většina pozměňovacích návrhů podle Pilného neměla šanci na úspěch. Přece jenom je tam koaliční většina,” dodal. Jaký státní rozpočet by navrhl on? Ten, co navrhuje vláda je 252 miliard korun. O kolik může být deficit reálně vyšší než avizovaná částka?” Je potřeba říct, že dluh veřejných financí není dán jen státním rozpočtem. Je tam také půjčka od Státního fondu dopravní infrastruktury. Tu si Státní fond vezme, protože nedostane peníze od státního rozpočtu. O to je pak dluh větší. Druhá věc je, že koalice bohužel schválila celou řadu zvýšení mandatorních výdajů a zakotvila je do legislativy. To jsou věci jako platy učitelů, dvě procenta na obranu apod. Což obrovským způsobem zvyšuje mandatorní výdaje, a to se ve státním rozpočtu musí projevit. Bohužel jestliže máme mnoho priorit, tak nemáme žádnou. To znamená, že veškeré odkazování, že naší prioritou je vzdělání, nedává žádný smysl. Státní rozpočet, ale i vůbec strategie vlády to neobráží,” popsal.

Ekonomové tvrdí, že rozpočet vylepšují různé účetní triky. Například, že některé výdaje ministerstvo financí převedlo mimo rozpočtové kapitoly. To je podle Pilného například půjčka, kterou si bere Státní fond dopravní infrastruktury. Bere si to za horších podmínek než stát. Protože ze státního rozpočtu peníze nedostal, aby se deficit nenafoukl o příslušnou částku, která bude řádově deset, patnáct miliard. Tak to je jedna z věcí,” uvedl s tím, že je tam i celá řada spekulací. “To jsou triky s tím, kolik ještě můžete dostat z daně mimořádných zisků. Takže to jsou triky, které bych ani panu ministrovi financí nevyčítal… Ale to že tam není zahrnuta půjčka ze Státního fondu dopravní infrastruktury, prostě vytváří umělý dojem, že se deficit snižuje. Navíc tato vláda se zavázala, že bude deficit veřejných financí snižovat o jedno procento a v současné době je to 0,1 %. To znamená, že tento slib zdaleka splněný není a nebude.”

Opozice nemá na to prosadit některý z pozměňovacích návrhů rozpočtu. Podle Pilného pokud to prošlo již před prvním čtením, tak v druhém už toho moc stejně nikdy, nikdo nezmění. Také dodal, že vláda má moc priorit a měla by si uvědomit, co je aktuálně nejdůležitější.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme