Jaký je příběh orlického gangu? Stručné shrnutí osudu těchto zvrácených vrahů

25. ledna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Zdroj foto: ČTK

V zatím nejnovějším dílu seriálu Devadesátky, který mohli diváci vidět v neděli na televizních obrazovkách, byl nastíněn příběh tak zvaných orlických vrahů. Gang v jehož čele podle policejníh zdrojů stál Karel Kopáč, známý jako Karlos, neměl problém chladnokrevně vraždit i pro pár tisíc. Pojďte si s Frekvencí 1 připomenout, jak to s nimi ve skutečnosti bylo.

Od muže zákona k nezákonné činnosti

Orličtí vrazi páchali odporné zločiny pouze pro výdělek, který kolikrát ani nestál za ušpinění rukou. Na počátku všeho byl podle policie vyučený frézař Karel Kopáč. Přesto, že jednu dobu pracoval pro speciální oddíl URN, dal se brzy na temnou stranu. Tehdy už bodyguard “Karlos” začal obchodovat se zbraněmi a později vytvořil se svým kamarádem z dětství, Vladimírem Kunou jeden z nejobávanějších gangů 90. let.

Do party k nim patřil i Ludvík Černý, který se okamžitě stal vrahem číslo jedna. A přitom do něj by to málo kdo řekl, protože měl mírumilovnou tvář a byl známý pro svou dobrosrdečnou povahu. Postupně se ke trojici připojil i Petr Chodounský a Kopáčova sestra Irena Meierová.

Těla skončila na dně Orlíku

Podle informací policie úplně první vraždu gang spáchal 5. ledna 1991. Kopáč vylákal podnikatele Aleše Katovského, u kterého pracoval jako bodyguard, aby s ním jel za známým, který mu může směnit valuty za peníze. Lstí ho spolu s Ludvíkem Černým přesvědčili, aby je oba dovezl tam, kde měl mít Ludvík údajně dostatek hotovosti. Cestou autem pak Ludvík střelil Katovského zezadu do hlavy. Tělo na skládce omotali pletivem a pak ho hodili z mostu do přehrady Orlík. 

K druhé vraždě podle policistů došlo o rok později, kdy původní způsob dotáhli k dokonalosti. Ludvík opět střelil oběť, číšníka Jugoslávce, který přišel ke Kopáčovi domů, aby si vybral a koupil zbraň, zezadu do hlavy. Tentokrát však tělo naložili do louhu a zavařili do sudu. Toho se pak zbavili stejně a na stejném místě jako svou první oběť. Touto vraždou si přitom přišli na pouhých třicet tisíc korun a zlatý řetízek, který pak sám Černý nestydatě nosil.

Nejnákladnější vyšetřování v historii

V roce 1993 dostali kriminalisté avízo, že záhadně mizí čeští podnikatelé, a tak začali po příčině tohoto úkazu pátrat. Nakonec se dopátrali k Černému a přehradě Orlík. Prohledávání dna začalo 10. července 1995. Jednalo se o jedno z nejnákladnějších a největších vyšetřování v historii České republiky.

Sám Karel Kopáč již v roce 1994 ochrnul. Důvodem byla autonehoda, kterou i spolu s následky považoval jako trest za to, co provedl. Jakmile vyšlo najevo, že se našla na dně přehrady těla, Kopáč se sám od sebe k činům přiznal. Díky tomu dostal “pouhých” 21 let. Černý a Kuna dostali doživotí. Chodounský si šel sednout na 14 let a Irena Meierová, sestra Karla Kopáče, na 12 let. Orličtí vrazi tak do jednoho skončili za mřížemi.

Zprávy - další články

Doporučujeme