Jan Doležal: České ovoce bude v obchodech stále vzácnější

22. června 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Jan Doležal (Foto: Frekvence 1)

Prezident Agrární komory Jan Doležal mluvil v úterním Press klubu mimo jiné o cenách potravin. Jeho vyhlídky nejsou příliš pozitivní. Podle něj se zpět na původní předválečné ceny už nedostaneme. Dále s Romanou Navarovou mluvil o končícím a pravděpodobně nově nastupujícím ministrovi zemědělství, o komunikaci a o českém ovoci.

Jak všichni víme, ceny potravin vyrostly po konfliktu na Ukrajině do velkých výšin a pro mnoho lidí je to opravdu velký problém. Bohužel si Doležal nemyslí, že by se ceny ještě někdy vrátily zpět. “Je nutné si uvědomit, že vyšší ceny jsou způsobeny také zvyšováním mezd. Na to je teď velký tlak. Dalším nákladem, který se v cenách citelně projevuje, jsou energie a přirážky obchodních řetězců, které jsou v České republice poměrně vysoké. V zahraničí se prodávají stejné výrobky jako tady u nás a jsou mnohdy daleko levnější. Bude chvíli trvat, než se ceny stabilizují, ale nemyslím, že by se vrátily ta, kde jsme je měli v roce 2022,” říká Jan Doležal. Existují i takové případy, kdy jedny a ty samé lupínky od té samé značky stojí u nás o 60 korun víc než v Polsku.

Ministr zemědělství není příliš zdatný komunikátor

Z postu ministra zemědělství odchází Zdeněk Nekula. “Je veřejným tajemstvím, že pan ministr odchází i z toho důvodu, že není příliš zdatný komunikátor. I právě ohledně toho, co se dá v České republice udělat proto, aby ceny potravin tolik nestoupaly. Na to by se měl příští pan ministr Marek Výborný soustředit. Pan Výborný je schopný politik. Já považuji současnou situaci v zemědělství za kritickou. Pan Výborný má předpoklady proto, aby tuto funkci vykonával dobře. Doufám, že si i nechá poradit od lidí, kteří už mají v zemědělství něco odžito,” říká prezident Agrární komory.

Více se vyjedná u kulatého stolu než na protestech

Host Press klubu Frekvence 1 si myslí, že konsolidační balíček přichází v nejméně vhodnou chvíli. Je si vědom, že je potřeba stabilizovat veřejné finance, protože všichni jistě chceme, aby i budoucí generace měly možnost čerpat podporu, ale nelíbí se mu myšlenka, že celou krizi budou nést zemědělci na svých bedrech nejvíc. “Když jsme viděli první návrh ministerstva financí, byly skoro největší škrty namířeny právě resort zemědělství. Máme za sebou covidovou krizi, nákladovou krizi kvůli tomu, co se stalo na Ukrajině, vyskočily ceny pohonných hmot… Rozhodně však nechceme začít s nějakými protesty. V první řadě se musí vyjednávat. Více se toho vyjedná u kulatého stolu, když jsou tedy partneři k diskuzi,” konstatuje Jan Doležal a dodává, že nový ministr zemědělství by právě takovým partnerem mohl být.

Sklizeň ovoce v České republice meziročně klesne o 24 procent. Tato situace pravděpodobně povede k tomu, že české ovoce bude stále vzácnější. Dneska politika obchodních řetězců vždy směřovala k tomu, co nejlevněji nakoupit a co nejdráž prodat. Proto v mnoha případech upřednostňovala dovoz z Polska. Obchodní řetězce se bohužel nezachovaly s láskou k Česku, ale k s láskou k vysokým přirážkám. Stačilo by, aby obchodníci dali zelinářům o dvě koruny více a hned by byli zelináři na svém a profitabilní, a tak by mohli dál rozvíjet svoje podnikání. My vidíme opak. Likvidují se sady a zelináři nevidí budoucnost ve svém podnikání,” vysvětluje host Press klubu Jan Doležal.

Celý rozhovor si poslechněte zde

Zprávy - další články

Doporučujeme