Jan Kysela: Vláda dělá věci, o kterých si myslí, že je dělat musí

11. ledna 2024·Zprávy·Dominika Číčelová·Čestmír Strakatý

Jan Kysela (Zdroj: Frekvence 1)

Jan Kysela, ústavní právník a poradce prezidenta České republiky byl hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu Frekvence 1. Řeč byla především o návrhu poslanců opozičního hnutí ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci penzí.

Ústavní soud ve středu veřejně projednal návrh poslanců opozičního hnutí ANO na zrušení vládní novely, která loni zkrátila mimořádnou červnovou valorizaci penzí. Podle našeho hosta, odborníka na ústavní právo, prý záleží na tom, zda ve středu zaznělo něco nového. “Pokud jsem to dobře pochopil, zatím probíhala čtyři jednání. Záleží, jestli to, co dnes soudci slyšeli, je utvrdilo v tom, co je připraveno a zda si mohou zachovat názor, který mají,” říká Pan Kysela

Vláda ústy pana Jurečky argumentovala, že to bylo nezbytné a odpovědně. Vláda má podle jeho slov dbát na veřejné finance. Dopady by prý byly značné a v dalších letech by to znamenalo více než 400 miliard korun. Snížení valorizace prý ušetřilo cca 20 miliard. “Tahle motivace je chvályhodná, jde ale o to, v čem všem se má promítnout. Zda to má být návrh zákona projednávaný řádně, nebo ve stavu legislativní nouze, nebo dokonce retroaktivní. To jsou tři různé věci, z nichž dvě první ústavní soud musí posoudit. O tom byly dnešní výslechy. Musí se zjisti, zda byly podmínky stanoveny zákonem. Jde o to, zda tehdejší průběh v Poslanecké sněmovně byl v takovém rozměru, by byla opozice ukrácena ve svých právech. Pokud tomu tak bylo, ústavní soud by měl zasáhnout. Ale podle soudu to takový případ nebyl,” konstatuje pan poradce.

Legislativní nouze obstála

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová argumentovala tím, že v době, kdy nárok na mimořádnou valorizaci penzí vznikl, byl v té době změněn, což je nepřípustné, protože penzisté už mohli mít určitá očekávání, která se rázem změnila. “Já si myslím, že pozice ministerstva práce a sociálních věcí je racionální, ovšem pokud ústavní soud dospěje k opačnému názoru, byl bych šokovaný. Zkrátka si myslím, že legislativní nouze obstála, ale u retroaktivity je to spornější a záleží na tom, jak si argumenty postavíte vedle sebe a jak provedete zkoumání,” říká ústavní právník Jan Kysela.

Otázka zní, zda je dobé, aby vláda takto zacházela s ústavním pořádkem. Podle našeho hosta ale vláda neměla pocit, že by dělala něco nepřijatelného. “Naopak měla pocit, že dělá něco velice důležitého. Vláda jedná tak, aby zachránila situaci ohledně schodku. Zda jedná podle zákona, už jsou to dvě roviny problémů, jedna je věcná a politická, druhá je právní,” vysvětluje pan Kysela. Vláda už na podzim roku 2022 čekala, že dojde na mimořádnou valorizaci. “Oddálilo se to tím, že se řešily energetické stropy a možná právě tím odsunutím se stalo, že byl nárůst inflace větší, než leckdo čekal,” dodal.

Vláda pracuje ve stavu rozdělené společnosti

Celý tento incident může mít velký vliv na důvěru lidí v instituce a stát. Řadou kroků, které vláda dělá, si zahrává s důvěrou. “Podle mě to je tak, že vláda dělá věci, o kterých si myslí, že je dělat musí. Ve chvíli, kdy pracujete ve stavu rozdělené společnosti, jde o to, jakými prostředky máte tento stav zmírňovat. A těžko říct, zda vláda přišla na jinou techniku, než že nebude dělat nic. Když se podíváte, jak vypadá stávající volební období, přibývá témat, která jsou pro opozici nepřijatelná. Prostředí Sněmovny je vyhrocené více než v jiných volebních období. Zdá se mi, že to přerůstá do osobních útoků,” konstatuje host Press klubu Frekvence 1 Jan Kysela.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme